SUPRUGA PETRA KAČIĆA: ‘Rafal s tenka je mom već ranjenom suprugu sasjekao pluća’

02.10.2020. 12:15:00

Na dananji dan u Vukovaru je poginuo jedan od zapovjednika obrane toga grada.

Petar Kačić, ratnog nadimka “Srednji bojler”, jedan je od onih heroja koje niti ranjavanje nije spriječilo da se vrati “na crtu” i doslovno do posljednjeg daha pokuša obraniti Vukovar:

Ranjen se vratio na bojišnicu

“Moj suprug je 28. rujna ranjen u ruku, ali nije htio ostati u bolnici, već je došao k nama u sklonište. Tu su ga suborci izvještavali o događajima na terenu, no Petar je 2. listopada otišao iz skloništa i više se nikada nije vratio…”, prisjetila se za naš portal supruga Irena Kačić.

Objašnjava kako su Petar i njegovi suborci mislili da je napad prošao i da je sve gotovo. No, jedan je tenk ostao u dvorištu i rafal je njezinog supruga sasjekao preko pluća.

“Petar nije poginuo na mjestu, doktor Njavro ga je pokušao reanimirati” kazala je Irena Kačić, supruga vukovarskog heroja i dodala:

Nije mu bilo spasa

“Odvezen je u bolnicu i pokušan operirati, ali nije imalo smisla. Kada sam sa sinom došla do bolnice, rekli su da ne ulazimo jer je sve puno mrtvih koje stavljaju u vreće. Mom mužu su, pak, već pripremili drveni kovčeg”, podijelila je Irena s nama jedan od najgorih trenutaka svog života.

Najgori se ipak dogodio padom Vukovara, kada je likvidiran i njezin maloljetni sin Igor (16) koji je ujedno i najmlađa žrtva Ovčare.

Pogibije Petra Kačića svojedobno se prisjetilo i veliko braniteljsko ime, Viktorin Jurić – Paša, koji je kao pripadnik HOS-a dragovoljno došao braniti Vukovar. Paša je, kao jedan od svjedoka smrti Petra Kačića, opisao dramatične okolnosti pod kojima se sve dogodilo:

Pašino sjećanje

“Brdar čuva ulaz u dvorište, puca, baca bombe, čuju se jauci, krici sa naše desne strane. Mislim da je probijena Pionirska ulica, pucaju prema nama, Jure puca i dalje prema vojarni. S nama je zapovjednik Petar Kačić, oko nas metci sa svih srana, rafal, pada Kačić, pada i naš HOS-ovac iz Bjelovara Alen Buhin, pada Jure, pucam, mislim zašto mene od svih tih metaka nijedan ne pogađa? Gledam ranjene, Kačić uspijeva malo dignuti glavu, Jure leži metar dalje na stomaku, na leđima mu velika rupa, krv na sve strane! Kačić pokušava nešto reći, ništa se ne čuje, još se puca, dolaze Doktor Anđelic, Brdar i ostali, borba traje i traje, još sam kod Jure i Petra!
Tražimo vozilo za prijevoz ranjenih…”

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Privatni album

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.