Sutra rasprava o raspuštanju Sabora, u HDZ-u još kalkuliraju koji im je najpovoljniji trenutak za izbore

20.02.2024. 07:37:00

Nakon dugo vremena tjedni plan rasprava u Saboru nije objavljen u petak nego tek jučer

Kad za to dođe vrijeme, još malo, odgovorio je jučer, dolazeći na sjednicu Predsjedništva HDZ-a, predsjednik Sabora Gordan Jandroković na novinarsko pitanje kad će biti raspušten Sabor. No, dok u HDZ-u još procjenjuju koji je za njega najpovoljniji trenutak za izbore, stigla mu je rasprava o SDP-ovom prijedlogu odluke za raspuštanje, koja će biti održana sutra.

Da to HDZ-u remeti koncepciju, pokazuje činjenica da nakon dugo vremena tjedni plan rasprava u Saboru nije objavljen u petak nego tek jučer. SDP je svoj prijedlog u parlamentarnu proceduru uputio 13. prosinca i 60 dana kasnije je, sukladno Poslovniku, stekao pravo da pomoću potpisa 30 zastupnika zatraži da se o njemu rasprava održi u roku od sedam dana. Učinio je to SDP u petak, a Jandroković nije odmah odlučio kad će se raspravljati o raspuštanju Sabora. Vladajuća koalicija, naravno, ne može Sabor raspustiti na inicijativu oporbe, dakle sutra će zastupnici HDZ-a i njegovih partnera iznositi argumente zašto za to još nije vrijeme.

– Što bismo mi trebali, plesati kako oporba hoće? To ne radi ni jedna vlast, izjavio je premijer Andrej Plenković po završetku sjednice Predsjedništva HDZ-a.

Zastupnici njegove stranke možda će, primjerice, sutra u Saboru isticati da se prije izbora mora usvojiti promjene Kaznenog zakona kojima će se uvesti kazneno djelo femicida, kao i sankcije za neovlašteno otkrivanje sadržaja izvidnih ili dokaz,ih radnji. Izglasano je u Saboru prvo čitanje ovog zakonskog rješenja i čeka se da Vlada prihvati drugo čitanje i pošalje ga u parlament. Zastupnici nisu glasovali prošli tjedan, a nije to predviđeno ni za ovaj.

Znači da prijedlog SDP-a neće biti odbijen barem prije sljedećeg tjedna.

Sam taj prijedlog bio je motiviran već pomalo zaboravljenom aferom Mreža/Most, koju je gotovo u potpunosti potisnulo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika. Jedva da se još pamti da je spomenuta afera dovela do smjene ministra gospodarstva Davora Filipovića.

»Nakon što je i 30. ministar morao otići iz Vlade, nakon što je i 15 godina nepromijenjen obrazac viđen u slučaju Fimi Media, te da bi se odmah zaustavila bezočna pljačka kojoj sada već svakodnevno svjedočimo, podnositelji zahtjeva smatraju da su se stekli uvjeti da se, u svrhu povratka povjerenja građana u najviše institucije zakonodavne i izvršne vlasti u Republici Hrvatskoj, mandat vrati građanima Republike Hrvatske i to na način da se odmah raspusti Hrvatski sabor i raspišu izborima na kojima će građani odlučiti o novom sazivu Hrvatskog sabora koji će dati povjerenje novoj Vladi«, navodi se u SDP-ovom prijedlogu.

Među 30 zastupnika koji su podržali raspravu o njemu članovi su svih oporbenih klubova osim Domovinskog pokreta. Zato je prijedlog nadopunjen tako što su, pored zastupnika SDP-a, kao predstavnici predlagatelja navedeni i Marijan Pavliček, Davorko Vidović, Sandra Benčić, Emil Daus, Krešo Beljak, Dario Zurovac, Marija Selak Raspudić i Dalija Orešković.

U vezi s raspuštanjem Sabora oporba je ujedinjenija nego kad je organizirala subotnji prosvjed.

Izvor: novilist/Foto:Davor Kovačević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.