Sutra u Hrvatskoj ponovna uspostava željezničkog putničkog prometa

10.05.2020. 11:57:00

Javni prijevoz putnika u željezničkom prometu sutra će se ponovno uspostaviti, izvijestili su u nedjelju iz HŽ Infrastrukture. Navode da je pokretanje željezničkog putničkog prometa u skladu s mjerama Vlade za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti i aktivnosti u uvjetima proglašene epidemije bolesti COVID-19.

“Iako je tijekom cijele krize izazvane virusom COVID-19 željeznički teretni prijevoz tekao bez prekida, a radnici HŽ Infrastrukture osiguravali redovit i siguran promet, ponovnom uspostavom putničkoga prijevoza na hrvatskim prugama prometovat će osim teretnih vlakova i vlakovi za prijevoz putnika. Stoga molimo sudionike u cestovnom prometu da povećaju pozornost pri kretanju preko željezničko-cestovnih prijelaza te da obavezno poštuju prometnu signalizaciju.

Naime, međunarodna i nacionalna statistika pokazuju da su čak u 98 posto slučajeva za nesreće na željezničko-cestovnim prijelazima krivi sudionici u cestovnome prometu (vozači, biciklisti, pješaci). Usto, svake godine na željezničko-cestovnim prijelazima diljem Hrvatske vozači, ne poštujući signalizaciju, polome petstotinjak polubranika. Kako bi smanjila sve vrste nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima i sve sudionike u prometu upozorila na opasnosti koje prijete pri neopreznom prelaženju preko pruge, HŽ Infrastruktura već 20 godina provodi edukativno-preventivnu akciju „Vlak je uvijek brži“.

Također, u skladu s „Obvezujućom mjerom“ Agencije za sigurnost željezničkog prometa sljedećih mjesec dana (od 11. svibnja do 11. lipnja) svim prijevoznicima naloženo je da „daju zvučne signale nailaskom na sve željezničko-cestovne prijelaze“. Mjera je donesena radi sprječavanja nesreća i povećanja sigurnosti željezničkoga i cestovnoga prometa.

U Hrvatskoj postoji 1503 željezničko-cestovna prijelaza i svi su osigurani na jedan od propisanih načina osiguranja u skladu sa Zakonom o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava”, navode u priopćenju.

Izvor: Nacional.hr/Foto:Dusko Jaramaz/PIXSELL

Izvorni autor: Nacional/M.K.

Autor: