Suverenisti predlažu obavezu izlaska na glasanje za sve punoljetne građane

03.06.2023. 16:56:00

Hrvatski suverenisti predložili su da na parlamentarnim izborima cijela država bude jedna izborna jedinica, uz uvođenje dopisnog glasanja, kao i obaveze izlaska na izbore za sve punoljetne građane, predstavljajući programske smjernice “Suverenisti 24” za “superizbornu” 2024, piše Priznajem.hr.

Programske smjernice predstavili su u subotu u hotelu Westin uz poruku da bi se, prihvaćanjem njihovih prijedloga, izjednačila vrijednost svakog glasa te ujedno povećao legitimitet zakonodavne i izvršne vlasti.

Predsjednik stranke Marijan Pavliček naglasio je da je većina trenutnih politika neprilagođena potrebama građana zbog odnarođenosti aktualnih vladajućih struktura. Kao primjer naveo je demografski kolaps jer, kaže, mladi ljudi u domovini ne vide budućnost, a oni koji ostaju, ne žele imati više djece u nesigurnom društvenom okruženju.

Najavio je da će Suverenisti u sljedećem izbornom ciklusu inzistirati na konkretnim demografskim mjerama, poput dječjeg doplatka za svu djecu, neovisno o imovinskom cenzusu, nacionalnoj mjeri roditelj-odgojitelj i poticanju povratka iseljenika preko posebnog ministarstva za demografiju i iseljeništvo.

Pavliček je posebno naglasio potrebu gašenja nefunkcionalnih i financijski neodrživih jedinica lokalne samouprave radi uštede, poboljšanja javnih usluga i veće kvalitete života stanovnika u lokalnim sredinama.

Saborska zastupnica Suverenista Vesna Vučemilović poručila je da energetska politika ne smije biti u funkciji velikih lobija, već razvoja domaćih industrijskih kapaciteta, naročito u segmentu obnovljivih izvora energije.

Suverenisti se zalažu i za potpore profitabilnijim granama poljoprivrede i razvoj poljoprivredne proizvodnje s većom dodanom vrijednošću.

Vučemilović predlaže osnivanje krovnih županijskih udruga poljoprivrednih proizvođača koje bi informirale i educirale poljoprivrednike te korjenitu promjenu modela dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta koju, ističe, ne smiju provoditi jedinice lokalne samouprave kao do sada.

Zastupnik Željko Sačić naglasio je važnost rješavanja neriješenih graničnih sporova sa susjedima, a za jačanje sustava domovinske sigurnosti Suverenisti predlažu obvezu vojnog osposobljavanja ročnika u trajanju od dva mjeseca, te uvođenje vojnog osposobljavanja u srednjoškolske nastavne planove i programe.

Frano Čirko još jednom istaknuo stajalište Suverenista o potrebi ograničavanja mandata predstavnika manjina u Saboru tako da oni ne mogu glasati o Vladi, proračunu i izmjenama Ustava, piše HRT.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Priznajem.hr/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.