Suverenisti: Talijani ispisuju zakon o isključivom gospodarskom pojasu

23.11.2020. 15:51:00

Klub Hrvatskih suverenista izjavio je u ponedjeljak da talijanski parlament „upravo sada“ ispisuje nacrt zakona kojim bi potvrdio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa i pozvao Vladu na osnivanje stručne komisije koja bi pomno razmotrila talijanske planove.

„Njima nije bilo u interesu proglasiti gospodarski pojas svih ovih godina jer im je odgovaralo da njihovi ribari love bez izlovnih kvota i ograničenja, ali nedavne tenzije na Mediteranu između Grčke i Turske, te uhićenja ribarskih talijanskih brodova u Libiji bili su okidač za ovakve zakonske mjere“, rekao je Marko Milanović Litre (HS) u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Prenio je procjene po kojima bi Hrvatska proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa mogla zaraditi i do 140 milijuna eura godišnje, a time bi napokon riješili i probleme ribara s Jabučkom kotlinom, kazao je.

Suverenisti pozivaju Vladu na osnivanje stručne komisije koja bi pomno razmotrila talijanske planove, jasno definirala službeno hrvatsko stajalište o isključivom gospodarskom pojasu i pojasnila ribarima i svima ostalima koji od mora žive što za njih znači talijansko proglašavanje ekskluzivne ekonomske zone.

Zastupnik Božo Petrov (Most) najavio je kako će Most ustrajati na svojim inicijativama o ukidanju obveznih članarina HOK-u i HGK-u.

HGK troši novac na reklame

Čime se u ovakvoj krizi bave te komore i što rade s obveznim članarinama, upitao se Petrov i primijetio da HGK u najskupljem terminu plaća televizijsku reklamu.

„Do sada je Komora ‘spržila’ milijarde poduzetničkih kuna, plaćaju reklame, samo reklame“, kazao je zastupnik i naveo kako je to „vrhunski primjer bahatosti i odcijepljenosti od stvarnosti i članstva”.

Sabina Glasovac (SDP) zatražila je od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da jasno kaže roditeljima i učenicima koji je protokol do kraja kalendarske godine i do kraja prvog polugodišta ove nastavne godine.

„U kojem trenutku, koliki broj zaraženih treba biti u jednom danu da bi se uputio apel školama koje prijeđu crvenu granicu da idu na online nastavu“, upitala je.

Zatražila je i odgovor čeka li taj vid nastave samo srednje škole i fakultete i što će biti sa zimskim praznicima. „Budite odgovorni, nemojte samo dezinficirati ruke, nositi maske i držati razmak, dajte odgovor na pitanje“, pozvala je Glasovac. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.