Suze, strah i vješala u Afganistanu: Talibani obećavaju toleranciju, ali njihovi vojnici provode teror

14.10.2021. 09:27:00

‘Djelujemo u skladu s šerijatskim zakonom. Ljudima propovijedamo i predajemo poruku na lijep način. Kasnije im govorimo malo grublje‘

Budućnost života u Afganistanu pod vlasti talibana i dalje je pod velikim znakom upitnika za žene, djevojčice i manjine, iako aktualna talibanska administracija insistira kako će poštivati ljudska prava i prava žena.

Talibanska vjerska policija ponovno je na ulicama, no u većini gradova za sada se samo upoznavaju s građanima i pristojno ih pozivaju da se pridržavaju šerijatskog zakona. CNN izvještava kako u gradu Ghazniju stišću ruke prolaznicima i predstavljaju im se.

image
Afganistanka u Kabulu
 Hoshang Hashimi/AFP

Na ophodnji kroz tržnicu u Ghazniju okupili su sve prodavače, i održali im kratko predavanje o šerijatskom pravu. “Odnosite se prema svojim suprugama prema islamskom zakonu,” kazali su im, “i pazite da se pokriju.”

Državna zgrada ružičastih zidova u istom gradu donedavno je služila kao sjedište Ministarstva za ženska pitanja. Danas je to Ministarstvo za promoviranje vrlina i sprečavanje poroka. CNN-ovi novinari razgovarali su s čelnikom novog ministarstva, Mawlavijem Abdullahom Mohammadom, koji im je objasnio kako je njihova uloga potaknuti Afganistance da prigrle islamističku vladavinu, te da postoje stroga pravila kako to učiniti.

“Djelujemo u skladu s šerijatskim zakonom,” kazao im je Mohammad. “Prvo, obavijestimo ljude o dobrim djelima. Propovijedamo im, i predajemo im poruku na lijep način. Drugi put, isto tako im ponovimo. Treći put, govorimo im malo grublje.”

image
 Elise Blanchard/AFP

Pravila za djelovanje policije tiskana su u maloj knjižici s plavim koricama, koja je podijeljena svim službenicima. Mohammad uvjerava novinare kako je zgrabiti nekoga za ruku, istući ga ili mu poslati pismo upozorenja protiv pravila Islamskog Emirata. “Ako je netko to učinio, to je čin samonametanja,” kazao je.

No, situacija na terenu je, barem za sada, daleko od idealne. U glavnom gradu Kabulu, vjerska policija pretukla je muškarca Wahida jer je “nosio zapadnjačku odjeću” i jer je na mobitelu imao fotografije muškaraca. Za CNN je rekao kako je policija znala tući homoseksualce i prije nego što su talibani došli na vlast, no sada strahuje za svoj život.

“Dok su me mlatili, vikali su da sam p**er i da bi me trebalo ubiti,” kazao je Wahid novinarima. “Lica su im bila strašna. Uživali su dok su me tukli.”

Čak i kada postupaju prema pravilima, vjerska policija može biti brutalna. U gradu Heratu, novinarska ekipa vidjela je četvero leševa izloženih javnosti, obješenih lancima za građevinske dizalice. “Otmičare ćemo ovako kažnjavati,” stoji na natpisu koji je visio jednom od leševa s vrata.

Leševi četvorice muškaraca optuženih za otmicu postavljeni su visoko iznad javnih prostora u gradu, kako bi ih građani mogli dobro vidjeti. Za neke od njih, prizor je dobrodošao, jer vjeruju kako će brutalno kažnjavanje zaustaviti učestala kidnapiranja u toj provinciji.

image
 Elise Blanchard/AFP

Za žene, ključno je pitanje hoće li se moći i dalje obrazovati - što je bio jedan od rijetkih neupitnih uspjeha zapadne intervencije u Afganistanu. Prošlog su mjeseca talibani objavili kako će se nastava u razredima iza šestog održavati samo za dječake.

U gradu Lashkar Gah, jedina knjižnica za žene i djevojke je zatvorena, njezini prozori razbijeni, a knjige oštećene. Mlada medicinska sestra Homaira Nawrozi, vlasnica knjižnice, knjige je kupovala vlastitim novcem, a u kolekciji od oko 800 knjiga nalazili su se raznovrsni tekstovi, od islamskih i kulturnih knjiga do djela koje se bave ženskim pravima i pravima djece.

Najviše ju muči što ne zna hoće li više ikad moći otvoriti svoju knjižnicu. Danas je jedina knjižnica u gradu pod upravom lokalnog Ureda za kulturu i informacije, i jedini posjetitelji su muškarci. Čelnik ureda naglasio je za AFP kako je ta knjižnica “otvorena za sve,” a potom je odbio odgovoriti uključuje li to i žene.

Afganistanski ministar vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi pozvao je u Dohi u utorak međunarodnu zajednicu da surađuje s talibanskim vlastima, uvjeravajući ih kako će oni tako moći zaustaviti nesigurnost i pozitivno surađivati sa svijetom, no odbio je prihvatiti bilo kakve obaveze po pitanju obrazovanja djevojaka.

Muttaqi se branio od pitanja novinara činjenicom da je Islamski Emirat na snazi tek nekoliko tjedana, te da ne može još provesti reforme koje cijela međunarodna zajednica nije uspjela u 20 godina. “Imali su mnogo financijskih resursa i snažnu međunarodnu podršku, no u isto vrijeme vi od nas tražite da provedemo sve reforme u dva mjeseca,” pitao je Muttaqi.

Čelnik UN-a Antonio Guterres pozvao je talibane u ponedjeljak da prestanu kršiti svoja obećanja, te da dopuste ženama raditi i omoguće pristup svim razinama obrazovanja za žene i djevojčice. Čak osamdeset posto afganistanskog gospodarstva je neformalno, a u njemu žene imaju presudnu ulogu. Guterres je istaknuo kako se bez rada žena afganistanska ekonomija i društvo nemaju šanse oporaviti.

image
 Elise Blanchard/AFP

Unatoč tome, pozvao je međunarodnu zajednicu da pomognu Afganistancima bez da izravno pomažu talibanima, kako bi spriječili kolaps gospodarstva i prekid svih osnovnih usluga, poput zdravstva. Novac bi, predložio je, mogao biti proslijeđen kroz agencije UN-a i kroz zakladu UN-ovog programa za razvoj, te kroz neprofitne udruge u Afganistanu.

Čelnici najbogatijih svjetskih država okupljenih u inicijativu G20 dogovorili su u utorak kako će poslati humanitarnu pomoć Afganistanu, no da to ne predstavlja službeno priznanje talibana kao legitimnih vlasti u toj zemlji.

Ta će pomoć biti nemoguća bez neke vrste suradnje s talibanima, kazao je talijanski premijer Mario Draghi, koji trenutačno predsjeda skupinom G20. “Moramo prihvatiti da ćemo ih procijeniti prema onome što rade, a ne onome što govore,” naglasio je.

Europska unija, koja je već ranije obećala poslati 300 milijuna eura hitne pomoći Afganistanu kako bi se izbjegla nestašica hrane i gašenje najosnovnijih usluga, podigla je svoje obećanje na milijardu eura, koje će biti uplaćene Afganistanu, ali i susjednim državama, koje su opterećene velikim brojem afganistanskih izbjeglica posljednjih tjedana.

Među njima su brojne manjine koje strahuju od talibanskih vlasti, žene, djevojke, bivši humanitarci, borci za ljudska prava i mnogi koji su surađivali sa zapadnim organizacijama i vladama, ali i velik broj umjetnika, poput glazbenika.

image
 Wakil Kohsar/AFP

Jedan od njih, Noman Khan, za Al Jazeeru je kazao kako su talibani provalili u njegov studio u Jalalabadu, pobacali sve instrumente u kontejner na cestu, polili ih benzinom i zapalili. “Mogao sam jedino plakati,” kazao je 22-godišnji Khan.

Mladi, 15-godišnji pjevač Gulwali Shah kaže kako su talibani prijetili svim glazbenicima. “Rekli su mi da sam prestar da pjevam,” kazao je Shah. Poručili su mu da, ako želi, može pjevati himne u čast proroka Muhameda. Inače, mora prestati pjevati i raditi glazbu. Afganistan je napustio prerušen u prosjaka, a pakistanski graničar pustio ga je u zemlju kada mu je pokazao YouTube snimku svojeg nastupa.

Pakistan više ne želi primati izbjeglice iz Afganistana. Pakistanski ministar informacija Fawad Chaudhry kazao je da još uvijek pomažu “ranjivim skupinama”, pogotovo ako su pojedinci već osigurali prolazak do treće zemlje.

image
 Hoshang Hashimi/AFP

“Učinili smo to, evakuirali smo novinare i afganistansku žensku nogometnu ekipu,” kazao je. “A sada i glazbenike koji nam dolaze. Ranjivim skupinama pomažemo. U kontaktu smo s talibanskim vlastima.”

Izvori iz pakistanskih vlasti kazali su za Al Jazeeru kako se radi o prešutnom dogovoru. Iako postoje pravila ponašanja za talibansku policiju i borce, talibanski vođe svjesni su da ih se mnogi neće pridržavati, i stoga dopuštaju bijeg onima koje obični članovi vjerske policije ne bi prihvatili - sve sa ciljem boljeg dojma u međunarodnoj javnosti.

U konačnici, talibani stvaraju Afganistan u kojem se nitko neće buniti na brutalnost policije i boraca, jer će svi koji bi mogli biti njihove žrtve pobjeći. Gdje će završiti deseci tisuća tih izbjeglica, vrijeme će pokazati.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Ivan Fischer/ Foto: Wakil Kohsar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.