SVAKI TJEDAN, MINISTAR JEDAN Ovo je već zaista previše. Sada mora pasti Vlada, i Plenković konačno mora podnijeti ostavku

19.02.2022. 11:18:00

Policija je jutros došla po ministra graditeljstva Darka Horvata, a najavljuje se i ispitivanje drugih ministara u Plenkovićevoj vladi. Ovo je postalo previše, to više nije slučajno i više se ne smije trpjeti. Vlada mora pasti. 

Samo dan nakon što se premijer Andrej Plenković pohvalio da je u Europskoj komisiji izborio produljenje roka za korištenje europskih sredstava za obnovu, policija je upala u stan Darka Horvata, ministra graditeljstva zaduženog za obnovu.

Valjda je to bilo dio paketa dogovorenog u Bruxellesu.

Također, Horvatu je policija upala u stan četiri dana prije odlučivanja o zahtjevu za smjenom ministra Horvata u Hrvatskom saboru, a dva dana nakon što je premijer Plenković oporbi prkosno poručio: "Da na trepavicama stoje, do kraja mandata neće maknuti nikoga".

Učinit će to policija.

I tako, dok je Plenković izbjegavao smjenu ministra Horvata zbog osvjedočene nekompetentnosti, koja ga je koštala moljakanja i povlačenja veza u Bruxellesu, morat će ministra smijeniti zbog koruptivnih radnji, odnosno tri miliijuna kuna nezakonitih poticaja.

Ali to nije sve.

Još ministara

Plenković bi uskoro mogao u Hrvatskom saboru imati širu rekonstrukciju Vlade, ako se potvrde medijske najave da policija planira ispitati još neke ministre u Vladi, pri čemu se spominju potpredsjednik Boris Milošević i ministar socijalne politike Josip Aladrović.

"U Hrvatskoj postoje politički akteri koji rade, spašavaju radna mjesta, ekonomiju, živote, osiguravaju cjepiva, i postoje oni koji ne rade ništa", komentirao je Plenković inicijativu Mosta za smjenom Tomislava Ćorića, ministra čije se uhićenje također očekuje, nakon što ga je pomoćnik teretio u Uskoku da je od njega dobivao naloge u aferi Vjetroelektrane.

Plenković je zaboravio spomenuti i aktere koji dijele potpore, zapošljavaju preko veze, namještaju poslove i općenito, krše zakone.

Bahatost je premijeru eksplodirala u lice.

Nije slučajno

Sada više nema smisla govoriti o nekakvim izuzecima, o slučajnostima, pa i o najavljenoj rekonstrukciji Vlade koja bi pomela nesposobne ministre, već je vrijeme da se počne govoriti o padu čitave Vlade koja očito promovira ovakav sustav i način vladanja.

Jučer je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek poručila kako "ljudi mogu biti sretni što su oni na vlasti, a ne kojekakvi šarlatani". Ali opet, bolje šarlatani, nego korumpirani ministri. Sada će ministrica moći i njih uvrstiti u svoju jednadžbu.

Ova akcija policije veliki je udar za Plenkovića i potvrda kako se stvari iz prvog njegova mandata ponavljaju i u drugom, koji je u hrvatskoj političkoj tradiciji tradicionalno skandalozniji i destruktivniji od prvog. Unatoč smjenama desetak ministara u prvom mandatu, koji su Vladu napustili zbog svakakvih afera i skandala, afere se prelijevaju i u drugi mandat.

Kap prelila čašu

Nitko nije ništa naučio: ni Plenković koji je postavljao te ministre, ni sami ministri koji su nastavili s malverzacijama, pogodovanjima i koruptivnim djelima bez obzira na prethodna iskustva. O biračima da se i ne govori.

Ako je aferu svog predstojnika ureda Zvonimira Frke-Petešića nazivao "jednom od najglupljih hajki u političkoj povijesti", onda je ovo svakako jedna od najozbiljnijih situacija u Plenkovićevih šest godina na vlasti.

Ona svjedoči o dubini korupcije, o bezobzirnosti i bahatosti u kršenjima zakona i raspolaganju državnim sredstvima, ali i upućuje na još jedan zaključak: ako se iste stvari događaju pod istim premijerom, bez obzira kakve ministre stavljao i koliko ih mijenjao, onda je vrijeme da premijer snosi političku odgovornost. 

Nevin u ludnici

Više ne može Plenković biti nevin u ludnici. Ne može jedini biti nevin dok mu ministri, državni tajnici, suradnici, stranački dužnosnici završavaju na policiji, Uskoku, optužnicama, domaćim i europskim.

Nema više sanitarnog kordona oko Plenkovića.

To je njegova Vlada, njegovi ministri, njegovi ljudi, njegov sustav. Koji je ogrezao u kriminal, koji je nagrižen korupcijom, i to onda kad nije kronično prožet nekompetencijom.

Ivo Sanader izdržao je šest godina na vlasti prije nego što se naprasno zahvalio na povjerenju, pa onda zaglavio na optužnicama.

Andrej Plenković (vjerojatno) neće doživjeti Sanaderovu sudbinu, ali ovom ukletom krugu mora se napokon stati na kraj. HDZ naprosto ne može vladati bez korupcije. Ova garnitura na vlasti mora otići, kako bi se dala prilika za nekakav novi početak.

Andrej Plenković mora podnijeti ostavku. 

Prije nego što mu odu svi ministri. Pa i u zatvor.

** Mišljenja iznesena u kolumntarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije Portala Dnevnih Novosti

Izvor: 24sata-hr/Foto: Reuters

Izvorni autor: Tomislav Klauški

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.