SVAKOMU JE JASNO DA ĆE PROSVJETARI SVOJE ISTJERATI - ČEMU ONDA INAT?

26.11.2019. 15:20:00

Žalosno je ovo što nam se događa. I svi znamo da tako ne bi smjelo biti. A opet jeste. Do kada i zašto, ne zna nitko.

Tko god što mislio o štrajku prosvjetara, oni su ovoga puta riješili stvar istjerati do kraja i nema nikakve sumnje da će u tomu uspjeti. Kad se deseci tisuća ljudi na kojima je jedna od tako važnih društvenih zadaća kao što su odgoj i obrazovanje (od osnovnog preko srednjeg do akademskog) okupe poslije punih mjesec dana štrajka (koji uspijeva s oko 90%), to je pouzdan znak da se čaša prelila i tu ne pomaže ničiji inat niti lamentiranje o tomu kako su prosvjedi "manipulacija oporbe koja želi rušiti vlast".

Umjesto da se odmah pristupilo korekciji koeficijenata i naše učitelje, nastavnike i profesore dovelo u ravnopravan položaj u odnosu na sve druge zaposlene s istom stručnom spremom iz drugih resora javnog sektora, išlo se na uravnilovku: linearno povećanje osnovice za sve javne i državne službe, čime su prosvjetari i dalje ostali zakinuti, jer su razlike u primanjima postale još veće nego su bile.

Tako to rade oni koji ne razmišljaju logički i nisu svjesni stvarnosti - ili se inate, samo ne znam komu i čemu!?

Novca za korekciju koeficijenata po svemu sudeći ima, jer se utuklo mnogo više u spomenuto povećanje osnovice javnim i državnim službenicima i namještenicima. Tako barem tvrde analitičari koji prate stanje vezano za sukob Vlade i sindikata, odnosno, prosvjetara.

Kao da su neki zaboravili kako ovdje Vlada ima posla s akademskim građanima kojima (u ogromnoj većini) sasvim sigurno ne treba poduka kad je u pitanju materija koja se tiče parametara za određivanje vlastitih plaća.

Dakako da je nepravedno i neodrživo da jedan knjižničar u Sveučilišnoj nacionalnoj knjižnici, primjerice, ima veći koeficijent složenosti iako mu je posao manje složen i zahtjevan od posla bilo kojega učitelja, nastavnika, profesora, pa čak i administrativca u obrazovnim ustanovama. Upravo je taj podatak iznijela predstavnica štrajkača u emisiji "Otvoreno" sinoć (25.11. u 22,00 sati, HTV Prvi program) i ja gospođi vjerujem, utoliko prije što to nije demantirano od strane premijerovog savjetnika koji joj je u istoj emisiji sjedio nasuprot.

Mnogima s pravom smeta dvolično ponašanje ministrice Blaženke Divjak koja je itekako podržavala štrajk i onda se od svega distancirala prebacujući krivnju isključivo na premijera. I ne samo to. Smeta im i činjenica da je ovo prvi prosvjed u kojemu se ne proziva resornog ministra koji ne može biti bez grijeha ako u njegovom resoru postoje bilo kakvi problemi.

Dakako da i to ponešto govori o političkoj dimenziji cijele stvari i baca sjenu, ali prije svega na sindikalne čelnike, a ni u kojem slučaju na naše učitelje, nastavnike i profesore, na desetke tisuća njih koji samoprijegorno i vrijedno rade i trude se u sve težim i složenijim okolnostima (s bremenom stalne reforme za vratom koja im stvara dodatne obveze i kaos u poslu) iako su svjesni kako su podcijenjeni, ne od jučer, nego oduvijek, u svojoj državi Republici Hrvatskoj i to od državnih birokrata, onih koji su u položaju odlučivati o njihovoj egzistenciji a nije ih briga za odgoj i obrazovanje naših naraštaja - mada je svakomu od nas savršeno jasno kako je to stvar od vitalnog značaja za društvo i pitanje naše perspektive i budućnosti.

Prosvjetarima se mora zahvaliti na strpljenju i naravno, ispuniti njihove zahtjeve!

Na gubitku smo svi: od djece i roditelja, do učitelja, nastavnika, profesora i državnog proračuna.

Utoliko prije nema opravdanja ni za kakav inat i odlaganje onoga što je neminovno: USKLAĐIVANJE KOEFICIJENATA ODMAH!

Komu je do inata, neka se inati - ali o svome trošku!

 

Zlatko Pinter

Izvorni autor: Zlatko Pinter / PDN / Foto:srednja.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.