Sve miriši na kinesku intervenciju, zabrinuti i američki generali, BBC: ‘Prijeti eskalacija...‘

03.08.2022. 19:52:00

Kina je počela masovne vojne vježbe u akvatoriju oko Tajvana, njezini su se ratni brodovi slili u Tajvanski tjesnac

Posjet predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi Tajvanu uzburkao je međunarodnu scenu. Kina je na nogama, Bijela kuća je nezadovoljna, a Rusija se naslađuje i podržava Peking.

Iako sama Nancy Pelosi ne vidi u svom posjetu "odmetnutom" kineskom otoku ništa strašno i upitno, neki analitičari čak govore da bi mogla svojim potezom izazvati još jedan novi rat, odnosno (konačnu) intervenciju Pekinga na Tajvan radi "zaokruživanja svog teritorija", pogotovo nakon očite pacifikacije i puzajuće eutanazije autonomije Hong Konga. Kina je upozoravala da posjet može zaoštriti odnose između Washingtona i Pekinga, ali i u regiji jer smatraju da je to provokacija i miješanje u kineske unutarnje poslove preko kojeg se ne može prijeći i zbog kojeg će SAD snositi posljedice te da kineska armija neće sjediti prekriženih ruku.

Ni Bijela kuća nije oduševljena

Ni u Bijeloj kući nisu oduševljeni tajvanskom avanturom Nancy Pelosi. Američki predsjednik Joe Biden izrazio je svoje nezadovoljstvo, ali i spomenuo da su i "generali rogoborili" protiv posjeta. Xi Jinping je tijekom nedavnog telefonskog razgovora s Joeom Bidenom upozorio da SAD mora poštovati politiku "jedne Kine" te da će se oni koji se igraju vatrom - opeći. Neki smatraju da je to tek igra, ali možda je Peking zasad umiren i zadovoljan tim neslaganjem jer se čini da će posljedice snositi samo Tajvan - političke, ekonomske i u prvom redu sigurnosne.

Kina je počela masovne vojne vježbe u akvatoriju oko Tajvana, njezini su se ratni brodovi slili u tjesnac između Kine i Tajvana, primijećeni su i pokreti tenkovskih snaga uz obalu preko puta otoka, a borbeni zrakoplovi i bombarderi kineskog ratnog zrakoplovstva lete iznad Tajvana. Označeno je šest velikih zona "isključenja" oko Tajvana tijekom vojnih vježbi koje počinju u četvrtak i trajat će do nedjelje. BBC smatra da to može dovesti do eskalacije krize. Američki nosač zrakoplova USS Ronald Reagan i njegova borbena grupa krenuli su u područje oko Tajvana. Tajvansko Ministarstvo obrane je taj potez Kine nazvalo kršenjem konvencija UN-a i reklo da to zapravo znači zračnu i pomorsku blokadu otoka.

Sve miriše na moguću intervenciju koja ionako stalno visi u zraku jer Kina smatra Tajvan, bez obzira na to što on sam sebe doživljava kao neovisnu državu, neodvojivim dijelom svog teritorija. Hongkonški list South China Morning Post piše da će Peking nakon posjeta Pelosi pribjegavati sve više "neslužbenim normama" te da više neće obraćati pažnju na tzv. srednju liniju koja se smatrala morskom granicom između Tajvana i Kine i koja se poštovala. List piše da će nakon ovog posjeta postati upitno koliko će se Kina više pridržavati srednje linije te da će kineski zrakoplovi češće presijecati tu liniju i dulje ostajati na tajvanskoj strani kako bi "demonstrirali silu i nezadovoljstvo".

Nepostojeći diplomatski odnosi

Podsjetimo da Kina prekida diplomatske odnose sa svakim tko prizna neovisnost Tajvana, pa tako ni SAD nema diplomatske odnose s Tajvanom. Kina, pak, ima razvijene ekonomske odnose s Tajvanom. Mnoge kineske tvrtke imaju svoja predstavništva na Tajvanu i tajvanske u Kini, a i Kinezi sada mogu slobodno putovati na Tajvan. Dopisnik BBC-ja iz Pekinga Stephen McDonnell smatra da je situacija užarena i mogla bi isprovocirati kinesku invaziju. Naime, on kaže kako bi jastrebi u Komunističkoj partiji Kine ovo mogli iskoristiti kao povod za napad. Doduše, Clarissa Wei, tajvanska analitičarka, kaže kako oni već 70 godina žive pod svakodnevnom prijetnjom kineske invazije te su se već navikli na takve prijetnje. Objašnjava kako je "kineska prijetnja napadom nalik na rak koji se povukao, ali stalno prijeti da se vrati". No, McDonnell navodi da je Tajvan i njegovo "inkorporiranje" u Kinu opsesija predsjednika Xi Jinpinga koji smatra da bi ga taj čin učinio besmrtnim i najvećim kineskim liderom jer je uspio vratiti odbjeglog bludnog sina i ujediniti Kinu.

Peking je već dan nakon posjeta Nancy Pelosi "kaznio" Tajvan - otkazao je uvoz najmanje dvije tisuće proizvoda, a obustavili su izvoz svog građevinskog pijeska. Kina je uglavnom obustavila uvoz prehrambenih proizvoda - ribe, mliječnih proizvoda, smrznute hrane i sokova, voća i povrća, maslaca, sojina sosa, kolača i torti, a najavljuju se i daljnji koraci. No, koliko god će to naštetiti tajvanskoj prehrambenoj industriji, navodi se da je to tek gubitak od 250 do 300 milijuna dolara i da je to manji dio tajvanskog izvoza u Kinu. Zanimljivo je da nitko ne navodi je li Kina obustavila uvoz tajvanskih čipova, a čini se da se oni nisu našli na popisu obustavljene robe. Pijesak koji Kina izvozi na Tajvan prouzročit će teškoće jer je uvoz pokrivao više od 90 posto tajvanskih potreba.

Moskva likuje

O posjetu Nancy Pelosi oglasila se i Moskva, podržavši politiku "jedne Kine". Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je nakon susreta s ministrom vanjskih poslova mjanmarske hunte Wunnom Maungom Lwinom rekao kako je SAD iskoristio Pelosi da pokažu kako im nitko ništa ne može i da ostaju nekažnjeni te da time poručuju "što želim, to i radim". Lavrov smatra da je to nepotrebna provokacija jer se zna što to znači za Kinu.

Iz Bruxellesa su, navodi Hina, pozvali da se napetosti koje je izazvao posjet Nancy Pelosi riješe dijalogom te da komunikacijski kanali s Kinom ostanu otvoreni kako bi se izbjegle bilo kakve pogrešne procjene. "Interes je EU da se u Tajvanskom tjesnacu sačuva mir i status quo. Potičemo mirno rješenje tog pitanja. Tenzije se trebaju riješiti dijalogom." Glasnogovornik EK rekao je da Unija ima "jasnu politiku jedne Kine" te da priznaje vladu Narodne Republike Kine kao jedinu legalnu vladu Kine, a istodobno teži nastavku "prijateljskih odnosa i suradnje s Tajvanom".

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Vlado Vurušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.