Sve o crvenoj naljepnici

19.01.2021. 11:03:00

Razmjere štete je teško u prvom mahu pogoditi, ali neka iskustva su nas naučila gdje trebamo gledati. Nadam se da će detaljni pregledi šteta u Banovini biti obuhvaćeni novim Zakonom o obnovi, rekao je u emisiji Studio 4, Josip Atalić s Građevinskog fakulteta u Zagrebu.

Hoće li se objekt rušiti ovisi o detaljnom pregledu. To je dovelo do zbunjenosti građana zato što su mislili da je s prvim pregledom objekata sve završeno .

- Crvena naljepnica znači da je to jedan od naših savjeta prvenstveno za sigurnost boravka u takvim objektima, a posebno i zbog naknadnih potresa, rekao je i dodao kako postoji procedura i ne može se na crvenu naljepnicu "odmah napasti s bagerima”.

Naglasio je kako svaka zgrada ima vijek trajanja i lošije je kada "krpate" staru oštećenu zgradu nego da je srušite i napravite novu koja je seizmički otporna.

- Ako je trošak preko 60 posto oštećenosti, sugestija je da se radi novi objekt, rekao je Atalić.

Statičara nema dovoljno i Atalić se nada da će se ova brojka od 45 tisuća oštećenih objekata smanjiti, jer je osim zgrada i svaki stan je prijavio neko oštećenje te je zamolio građane da shvate da se trebaju napraviti primarno brzi pregledi, a tek onda se pristupa detaljnim. Bez procedure će ljudi dugo čekati, što nije dobro, rekao je.

Država je postigla dogovor s 4 građevinske tvrtke koje će vrlo brzo moći krenuti na teren i početi s rušenjima. Pitanja su građana i kada će početi obnova, a prognoze su svibanj ili lipanj.

- Ja se toplo nadam da smo naučili lekcije nakon potresa u Zagrebu zato što ovaj kraj zaslužuje da ga se potakne i da se narod ne odseli i moramo sve učiniti da se to ne dogodi, rekao je.

Žute naljepnice su najzahtjevnije, zato što znače da je objekt djelomično uporabljiv, neuporabljiv i mi pokušavamo uputiti inženjere da upute građane kako postupiti o ovim slučajevima, govori Atalić.

- Upute sadrže detaljan pregled, što trenutno zbunjuje građane, ali unutar procedura s novim Zakonom, za koji se nadam da će se iz Zagreba "preliti" i na ovaj prostor, pa će se i procedura za detaljni pregled definirati, naglasio je.

Atalić govori kako su sve nove zgrade sigurne i građani se ne moraju brinuti zato što su stradali objekti u ovom potresu stare zgrade i one koje se nisu adekvatno gradile. Na pitanje koji model gradnje odabrati, rekao je kako je to složeno pitanje, ali treba pitati i ljude što žele zato što svi imaju neke navike i najvažnije je ljude zadržati u ovim krajevima.

Rekao je kako postoji grupa geologa i geotehničara koji crtaju svoju kartu po kojoj će biti jasno označena sva problematika na koju su naišli na terenu i ona će biti dostupna svim institucijama koje se bave obnovom.

2550 objekata je teško oštećeno potresom u Sisačko- moslavačkoj županiji, a 38 je građeno u obnovi nakon Domovinskog rata. Atalić je rekao kako je to stvar pojedinaca koje treba sankcionirati, ali kako se glede obnove trebaju gledati gabariti koji su tada postojali.

- Tada smo popustili s nekim kriterijima i pristupili smo sanaciji nekih objekata, a ne rekonstrukciji da bi one ujedno bile otporne na potres, naglasio je i dodao da kada kreće hajka treba se postaviti uvjeti za one koji su stvarno pogriješili i za projektante koji su napravili dobar posao.

Izvor: HRT

Izvorni autor: hrt

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.