Sve više ilegalnih migranata u Hrvatskoj

14.09.2020. 09:35:00

Na teritoriju RH policija je zatekla gotovo četrdeset posto više ilegalnih migranata nego lani. Rute im se svakodnevno mijenjaju, no najbrži put do Slovenije je preko Gorskog kotara i riječkog zaleđa. U ljudima koji sanjaju zapadnu Europu krijumčari su pronašli lak plijen.

Lokalni mještanin uz granicu Franjo Perak, pronašao je tragove vatre kojom su se grijali migranti na obroncima Ćićarije. Zapitao se jesu li dobro upućeni ili imaju pomagače s obzirom da često prolaze tom rutom u njihovu kraju. Prošle godine istu tu lovačku kuću su demolirali, no ove godine takvih je šteta puno manje. Primjećuju to i u susjednoj Klani.

„Bilo je provala u planinarske kućice, bilo je provala u objekte koji su zapušteni čak i jedno otuđenje vozila, ovo ljeto smo čak i sretni, možda su zaobišli našu rutu“, priča načelnica općine Klana Željka Šarčević Grgić.

A rute stalno izmjenjuju. Autocesta kod Vrbovskog mjesto je gdje ovih dana padaju velike skupine. Zbog koronavirusa koristi se sva epidemiološka oprema.

„Imali smo prošli tjedan pun autobus ilegalnih migranata koji je došao s područja Ličko Senjske, imali smo isto prošli tjedan kamion koji je vozio državljanin Rumunjske pun migranata koji su zatečeni na autoputu“, priča nam Tomislav Horvat iz policije.

Građani uznemireni, stalno ih susreću

U lociranju migranata policiji pomažu dojave s terena. Dojavljuju šumari, lovci, ali i mještani. Među njima i Ivan Polić Jurić iz Zlobina. „Tu je jedan došao na 6 jutro, jadni mokar, lačan, kost i koža i onda smo ga preobukli, najeli smo ga“, priča.

Drugi mještani dodaju da se uglavnom radi o mladim ljudima od 20-25 godina. Kažu svi su jednaki i najavljuju da će zvati policiju. U osam mjeseci ove godine evidentirano je 16310 slučajeva nezakonitih prelazaka granice.

„Mlađe muške osobe, samo njihovo kretanje, kako se kreću formacijski jedan iza drugoga daje nam neki dojam da su to osobe koje su bile u raznoraznim postrojbama ili imaju neku vojnu obuku“, zaključuje Horvat.

Na putu im pomažu i krijumčari. Od siječnja ih je uhićeno 406, gotovo dvjesta manje nego lani. Koronakriza i onemogućeno kretanje bar su malo pomrsili račune trgovcima ljudima.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Katarina Jusić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.