Svečano obilježavanje 28 obljetnice 144. gardijske brigade HV-a Sesvete…

07.10.2019. 09:10:00

Njen je ratni put vodio od Banovine i Slavonije do južnog bojišta u Dubrovniku. Brigada je dala značajan doprinos u Domovinskom ratu...

Svečano obilježavanje 28 obljetnice 144. gardijske brigade HV-a Sesvete, počelo je misnim slavljem u sesvetskom pastoralnom centru Svih Svetih, a kod Spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Ukratko o brigadi

144. brigada Hrvatske vojske ustrojena je 12. kolovoza 1991. godine kao 1. brigada Teritorijalne obrane.

Od 6. do 9. listopada 1991. godine izvršena je mobilizacija i brigada je popunjena sa 1586 vojnih obveznika .

Naoružanje brigade je došlo iz tek zauzete Samoborske vojarne.

U obrani Domovine sudjelovala je na Banovinskom, Sinjsko-drniškom i južnom (Dubrovačkom) bojištu.

Prije 28 godina na mjestu gdje se sada nalazi spomenik poginulim braniteljima u Sesvetama, formirana je 144.brigada, jedna od vrlo značajnih postrojbi Hrvatske vojske.

Njen je ratni put vodio od Banovine i Slavonije do južnog bojišta u Dubrovniku.
Brigada je dala značajan doprinos u Domovinskom ratu…

Dvadeset i jedan član brigade je poginuo a preko stotinu je ranjenih. No, treba naglasiti da nisu Sesvećani bili samo u ovoj brigadi. Bilo je znatno više u različitim postrojbama, tako da je osamdeset sesvećana dalo svoje živote u obrani domovine.

Nikada ne smijemo zaboraviti sve one koji su svoj život položili za Hrvatsku. Da nije bilo njih, ne bi bilo Hrvatske i još jednom zahvala njima koji su učinili sve što su mogli a nisu dočekali da vide Hrvatsku kao samostalnu i neovisnu državu, slava im i hvala.

Izvor: Braniteljski-portal.com/PDN

Izvorni autor: T.H.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.