Svečano obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i 204. vukovarske brigade

21.09.2024. 16:36:00

„Istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku najzornije se očitava kroz žrtvu Vukovara, a huškačka retorika koja se i danas može čuti u Srbiji upozorava nas da neki iz povijesti nisu baš ništa naučili“, poručio je ministar Medved

Prigodnim programom u Vukovaru je 21. rujna obilježena 33. obljetnica Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. brigade Hrvatske vojske, a uz branitelje Vukovara i pripadnike brigade središnjoj svečanosti nazočili su i državni dužnosnici, među kojima je bio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Obilježavanje je počelo Budnicom ulicama Grada Vukovara u izvedbi Orkestra Hrvatske vojske, a potom je uslijedio mimohod ratnih zastava od Vojarne 204. brigade HV do Dvorca Eltz, gdje je održana središnja svečanost.

Svečanost je počela podizanjem hrvatske zastave na Vukovarski vodotoranj uz državnu himnu, koju je izvela Policijska klapa sv. Mihovil, a zastavu je podigao pukovnik Ivica Arbanas, branitelj Vukovara i ratni zapovjednik iz redova 204. brigade, zajedno s pripadnicima Hrvatske vojske i policije, ujedno članovima obitelji hrvatskih branitelja.

Svim poginulim, nestalim i umrlim vukovarskim braniteljima odana je počast minutom šutnje, a u spomen na njih nadletjeli su i borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Rafalei.

Medved: Hrvatska pamti Vukovar

Pozdravljajući okupljene u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministar Medved podsjetio je kako su ratne 1991., dok su branitelji Vukovara ustrojavali obranu i odolijevali sve žešćim napadima, s druge strane Dunava bacanjem cvijeća na tenkove slavili dolazak tzv. JNA na Vukovar i Hrvatsku.

„Ta slika u kolektivnoj je memoriji hrvatskog naroda. To je istina o velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku, koja se najzornije očitava kroz žrtvu Vukovara, a huškačka retorika koja se i danas može čuti u Srbiji upozorava nas da neki iz povijesti nisu baš ništa naučili“, poručio je ministar Medved.

„Hrvatska pamti Vukovar, koji je puna tri mjeseca odolijevao žestokim napadima i u toj borbi postao simbol nepobjedivosti. Vukovar je simbol herojskog otpora hrvatskih branitelja, ali i simbol zajednišva koje nas je dovelo do pobjede u Domovinskom ratu, u kojem Bitka za Vukovar zauzima posebno mjesto“, kazao je Medved.

Ukazao je na njezin značaj za obranu Hrvatske, kao i važnu ulogu u pogledu osnaživanja hrvatskog naroda u odlučnosti da se obrani, te moralnoj pobjedi koja je tada izvojevana i koja je bila jača od oružja.

I ovom prigodom istaknuo je kako je pronalazak osoba nestalih u Domovinskom ratu i nadalje prioritet Ministarstva hrvatskih branitelja putem kojega Republika Hrvatska traga za još 1792 osobe, od kojih 495 s područja Vukovarsko-srijemske županije i 170 s područja Grada Vukovara.

Podsjetio je i što je sve Vlada u proteklih osam godina učinila za Vukovar, cijeneći hrabrost vukovarskih branitelja i žrtvu koju smo kao narod podnijeli uslijed velikosrpske agresije te pozvao sve da „nastavimo graditi našu domovinu s istim žarom s kojom smo je branili i oslobađali, a danas je obnavljamo, razvijamo i čuvamo.“

O važnosti Bitke za Vukovar govorio je i zadnji zapovjednik obrane Vukovara i ratni zapovjednik 204. brigade HV-a Branko Borković - Mladi Jastreb, a u ime predsjednika Hrvatskog sabora obratio se saborski zastupnik iz Vukovara Nikola Mažar.

Središnja svečanost završila je prikazom sposobnosti pripadnika MUP-a i OSRH te naletom helikoptera HRZ-a, a potom je uslijedilo druženje uz Najbolje hrvatske tamburaše.

U povodu obilježavanja 33. obljetnice Bitke za Vukovar i ustrojavanja 204. vukovarske brigade, izaslanstva su odala počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Na središnjem gradskom trgu građani su mogli vidjeti vojno-akrobatsku vježbu  Počasno-zaštitne bojne, kao i taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi OSRH i MUP-a, koji je bio postavljen uz šetnicu kod ušća Vuke u Dunav.

Predstavljen je i rad Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te Hrvatski model traženja nestalih osoba.                  

Obilježavanje je održano u organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, Ministarstva obrane i Ministarstva unutarnjih poslova te u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom i Gradom Vukovarom.

Izvor: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Izvorni autor: MHB/Foto: MHB

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.