ŠVEDSKA – HRVATSKA: Dalić prelomio, pogledajte sastav Hrvatske za Švedsku!

14.11.2020. 19:49:00

ŠVEDSKA - HRVATSKA (Nova TV 20.45)

ŠVEDSKA: Olsen; Lustig, Lindelöf, Danielson, Bengtsson; S. Larsson, Olsson, Ekdal,  Forsberg; Berg, Kuluševski

HRVATSKA: Livaković - Uremović, Pongračić, Ćaleta-Car, Barišić - Kovačić, Modrić - Brekalo, Vlašić, Perišić - Budimir

Hrvatska protiv Švedske uvjerljivo vodi u međusobnim omjerima. Hoće li večeras dodatno popraviti tu statistiku?

image
Švedska vs Hrvatska
SOFASCORE

Grafiku je omogućio: SofaScore

18. 40 - Saznali smo postavu Hrvatske za večerašnji ogled Lige nacija protiv Švedske. Pogledajte za koju se jedanaestoricu odlučio izbornik Zlatko Dalić.

image
postava Vatrenih za Švedsku
SN

 Utakmica Švedske i Hrvatske počinje u 20.45, uskoro će biti i službeno objavljene startne postave, a prema zadnjim informacijama hrvatski izbornik Dalić dvije dvojbe u ekipi riješit će na način da startaju Ante Budimir i Marin Pongračić.
Nakon što je u petak navečer bilo objavljeno da Marcelo Brozović ima koronavirus i neće igrati, Dalić je morao odlučiti hoće li staviti drugog veznjaka i igrati u rasporedu 4-4-2 s rombom, kako je očito zamišljao strategiju za ovaj susret ili će ubaciti u igru centarfora i postaviti ekipu u rasporedu 4-2-3-1. Prema informaciji koju imamo igrat će Budimir.

Pitanje je bilo i u obrani, hoće li od početka na terenu biti Pongračić ili Juranović, a taj je na kraju Pongračić. Marin nije igrao službenu utakmicu od 27. lipnja. Ne računajući ulazak za Wolfsburg na jednu minutu protekle nedjelje s Hoffenheimom.

Baviti se detaljnijim taktičkim pitanjima ove utakmice izlišno je u kontekstu izvanredne situacije oko ove utakmice. Pozitivni nalazi na COVID-19, kako kod Hrvatske, tako i kod Švedske, nametnuli su nova testiranja, nakon kojih će izbornici tek u subotu pred utakmicu znati kako posložiti svoje postave. Stoga, temeljiti taktičke prognoze o individualnim nadjačavanjima unutar momčadskih formacija nema smisla. Stvari se mogu načelno tretirati, a za očekivati je da se u većinski kompletiranim sastavima taktička priča neće bitnije mijenjati...

Krenimo od postavke da je u optimalnim uvjetima (tehnička razina, kompletnost, dobar teren...) Hrvatska bolja reprezentacija od Švedske. Ona nije toliko uvjerljivo bolja da bi mogla računati na pozitivan ishod ako u svom pristupu ne bude maksimalna. Zato se nameće temeljna obveza da Vatreni budu koncentrirani, kompaktni kao cjelina, u plitkoj formaciji, kako u fazi obrane, tako i u fazi napada. Dok je u ofenzivnoj varijanti moguće kompenzirati slabosti individualnim rješenjima i potezima, u defenzivnoj varijanti su spomenuti faktori homogenosti i koncentracija presudni da se održi defenzivni blok. Na tom planu će biti vrlo zanimljivo vidjeti koliko je Hrvatska spoznala rješenja za problematičnost obrane...

Zlatko Dalić najavio je da će se ići na pobjedu, što je uobičajena najava. Koliko ju je realno sprovesti u djelo? Hrvatska svakako ima, u ispunjavanju gore navedenih obveza, potencijal da pobjedi u Švedskoj, bez obzira što su domaćini vrlo žilav suparnik. U Zagrebu smo vidjeli, unutar 45-50 minuta kako je Hrvatska sposobna reprezentacijama kao što je Švedska nametnuti onaj stil igre koji njoj odgovara. To je posjed i brzi protok lopte, stalno nuđenje rješenja za igrača koji ima loptu, pogotovo između linija te pravovremene okomice za završnicu. Istovremeno maksimirska je utakmica pokazala što se događa u omjerima kvalitete dviju selekcija kada se težište igre prebaci na područje fizičkih nadmetanja. Švedska je u tom kontekstu pritisnula Vatrene i dovela u pitanje njenu, činilo se sigurnu i uvjerljivu pobjedu.

Dalić je tada optirao za 4-4-2 u rombu, koji može biti problem za suparnika koji igra 4-4-2 u liniji. Romb nudi mogućnost ofenzivnom veznom da se ubacuje između linija i narušava blok suparnika, te završnim pasom otvori put špicama za finalizaciju. U rombu Hrvatska ima jedan značajan problem. To je igra u kojoj desni i lijevi vezni igrač (box to box) ima puno obveza po sredini i teže mu je pratiti suparničke napade po boku. Za te dvije pozicije je uputnije da su igrači skloni defenzivnoj obvezi.

Naši vezni igrači uglavnom su tehnički moćni i lepršavi te više teže igri i ofenzivnijem pristupu. Dok je fizički još u snazi, Hrvatska može kompenzirati taj problem, no kada padne u ritmu, kao što je bilo u Zagrebu, Švedska je preuzela dominaciju... Vidjet ćemo kako će izbornik posložiti postavu u Švedskoj, no u svakoj varijanti doima se kao da je ključno da Vatreni preuzmu posjed i oni budu ti koji diktiraju ritmove igre. Dok god kontrola bude u nogama Hrvatske, ona će biti bliža pozitivnom rezultatu u odnosu na domaćine. U tom kontekstu, naravno, koncentracija i kompaktnost linija smatra se obveznom...

Izvor: sportske.jutarnji.hr/Foto: DAMIR KRAJAC/CROPIX

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.