Sveti Florijan – zaštitnik vatrogasaca

04.05.2021. 08:32:00

Štovanje svetog Florijana silno je rašireno po Austriji, Bavarskoj, ali i našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a najpoznatiji je kao zaštitnik vatrogasaca.

Kada je, na zapovijed cara Dioklecijana, počeo nemilosrdan progon kršćana i u provinciji Norikum, u pogansko svetište pozvan je Florijan, rimski časnik u gradu Cetiumu. Zapovijed suca Akvilina da prinese žrtvu poganskim bogovima Florijan je odbio zbog kršćanske vjere pa ga je razjareni sudac dao najprije bičevati, a zatim mučiti željeznim kliještima. Naposljetku je s mlinskim kamenom oko vrata bačen u rijeku Enns. Taj dan mučeništva 4. svibnja 304. godine, danas se obilježava kao blagdan svetoga Florijana.

Štovanje svetog Florijana silno je rašireno po Austriji, Bavarskoj, ali i našim krajevima. Narod zaziva njegovu zaštitu protiv požara i poplava, a najpoznatiji je kao zaštitnik vatrogasaca.

Svetog Florijana štuju i hrvatski vatrogasci pa dan njegovog mučeništva obilježavaju i kao svoj dan. Podsjetnik je to na osnivanje prve dobrovoljne vatrogasne organizacije u Hrvatskoj 1864. godine pod nazivom „Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždin“. Nakon Varaždina dobrovoljna vatrogasna društva osnivaju se i u drugim hrvatskim gradovima.

Prva profesionalna vatrogasna postrojba na tlu Hrvatske osnovana je 1863. u Rijeci. Težnja da se zaštita od požara učini djelotvornijom i organiziranijom te da se mrežom dobrovoljnih vatrogasnih društava pokrije što veći prostor Hrvatske, dovela je 1876. do osnivanja Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice. Ta krovna vatrogasna udruga ne samo da je poboljšala učinkovitost zaštite od požara već je i bitno obilježila hrvatsku nacionalnu povijest.

Svemogući, vječni Bože, koji si slugu svoga svetog Florijana iz premilostive ljubavi obranio od grešne propasti, i usred buke vojničkoga zvanja sačuvao od pogibelji svijeta, te ga ovjenčao mučeničkim vijencem, i nama dao za odvjetnika proti škodljivom ognju i pustošećoj poplavi: molimo te ponizno, oslobodi nas po zagovoru svetoga Florijana od grešnog ognja i spona grešnih, prosvijetli i ojačaj nas svojom nebeskom svjetlošću i jakošću proti svakomu grijehu, brani i sačuvaj naša prebivališta i zgrade od svih ognjenih i poplavnih pogibelji i zala: da i mi po vjernom ispunjavanju svojih dužnosti i držanju svetog zakona, nasljedujući izgled svetog Florijana, njegovim zagovorom postanemo dionici vječne slave.
Po Kristu, Gospodinu našem. Amen.

(vjeraidjela.com)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.