‘SVI ĆE PROGUTATI GOV** I REĆI DA JE U INTERESU HRVATSKE!’ Bliži se mega izborna godina: Milanović se zabavlja, a Plenković ima samo jedan problem

01.06.2023. 09:27:00

Iako građani još toga možda i nisu svjesni, u tijeku je predizborna politička godina te nas za godinu dana čeka vruća mega izborna godina.

Iza zavjese i globalnih tektonskih promjena i kriza, hrvatski političari na domaćem terenu već uvelike slažu kockice i sklapaju mozaik predizbornih saveza, PR magovi i spin doktori već su potpisali skupe ugovore za izradu izbornih strategija i do dugo u noć vode se pregovori oko taktike za nastupanje u javnosti.

Zasad je službeno objavljeno da će izbori za Europski parlament biti u tjednu od 6. do 9. lipnja 2024., a Hrvatsku očekuju i oni važniji – za Hrvatski Sabor i na koncu godine krenut će bitka za Pantovčak i fotelju koju suvereno drži ‘predsjednik s karakterom’ Zoran Milanović.

Bit će burno

Analizirali smo da bi izbori za europski i hrvatski parlament mogli biti na isti dan te bi tim činom HDZ pod palicom Andreja Plenkovića izveo politički manevar zbunjivanja birača i agresivne duple kampanje, objavom datuma održavanja izbora za isplative Bruxelleske fotelje potencijalno se situacija mijenja.

Izbori za Hrvatski sabor mogu biti u istom vikendu kao i za Europarlament, no moguće je i da budu raspisani za svibanj.

Kako saznajemo iz vladajuće stranke, premijer je prelomio i pun ambicije želi uzeti duplu krunu i uzeti najviše mandata za EU parlament i stvoriti većinu za Hrvatski sabor.

Za predsjedničku funkciju, saznajemo iz stranke, još nemaju kandidata, a razmišlja se o sadašnjem šefu Sabora Gordanu Jandrokoviću ili nekom izvanstranačkom kandidatu.

Što nas očekuje, upitali smo eminentnog političkog analitičara i komunikacijskog stručnjaka Zorana Pucarića.

Može li tko naštetiti HDZ-u?

“Trenutno ne vidim tko bi bio taj koji bi mogao naškoditi HDZ-u. Može se dogoditi neki crni labud, ali ne vidim trenutno nikakvog izglednog protukandidata”, jasan je analitičar.

Prije nekoliko dana HDZ je predstavio model novih izbornih jedinica. Oporba se digla na noge, a idu li one u korist HDZ-u, ostaje li možda sve isto?

“Zadnje objave u medijima je da su radili simulacije po novim izbornim jedinicama pa da bi neke druge stranke prošle bolje. Ovaj izborni sustav je i dalje ‘čudesan’ i lagano bezvezan. Sad imamo tu čuvenu 12-icu koja obilazi tri izborne jedinice. Mislim, osobno što bih ja volio vidjeti je 150 izbornih jedinica od kojih bi svaka jedinica birala jednog zastupnika. To funkcionira u Engleskoj, ali kod nas vjerojatno neće nikada”, rekao je Pucarić.

Ukidanje prireza – hoće li imati poveznice s izbornim rezultatima?

“Neće imati nikakve. To što će ti netko ukinuti prirez, a onda će ti jedinice lokalne samouprave podići PDV nije ništa dobro za građane. Građani tako i tako ne znaju koliko izdvajaju za išta, znaju samo vrećicu plaće koji na koncu dobiju. A poslodavac zna koliko mora pripremiti da isplati. Osim što se politički može dogoditi jest otvoriti se prostor da bi tri najveća grada premijer stisnuo pa išao prema javnosti s tezom da su mogli, ali nisu građanima povećali plaće”, smatra Pucarić.

A ima li na političkoj sceni persone koja bi mogla parirati Plenkoviću, Pucarić opisuje:

“Peđu Grbina baš ne vidim kao takvoga. Ima ova AP stranka, ali je premalo vremena da se isprofiliraju za nacionalnu razinu. Nemaju infrastrukturu i teren. Pokojni Milan Bandić je imao par operativaca koji su mogli teren izgraditi, ali kad je njega nestalo i oni su nestali. Tako je to i sada. Da bi netko bio potencijalno dobar kandidat, mora biti prepoznatljiv i jak. Ne vidim ga na političkoj sceni”, rekao je.

‘Velika koalicija’, je li to zauvijek odbačena ideja, više se o njoj baš ne govori?

“Sve su koalicije politički moguće. Nema tu nekakvih jako velikih razlika između strankama. Svi će oni progutati gov** i reći da će raditi u interesu Hrvatske. Bilo bi super kad bi imali takvu matematiku da u različitim kombinacijama mogu nastati tri koalicije koje mogu složiti većinu”, smatra i za kraj se dotaknuo predsjedničkih izbora:

“Trebat će se pojaviti jaki protukandidat jer će na kraju ispasti da koga god da desni predlože će lijevi reći da će glasati za Milanovića jer je manje zlo. On se očito dobro zabavlja. Koga će pronaći, ne znamo. Treba netko tko će biti protuteža i vladajućima i oporbi. S druge strane, ovaj nered koji vlada u tome da međusobno ne komuniciraju sad već traje pretjerano dugo”, zaključio je.

Plenković ima problem s koalicijskim potencijalom

Politički komentator i analitičar Karlo Jurak smatra kako nema na vidiku nekoga tko može parirati HDZ-u kao stranci, ali Plenkovićev tim ima jedan drugi problem.

“Kako sada stvari stoje, ne nazire se opcija ili blok opcija koje bi naštetile HDZ-u, ali isto tako HDZ ima ozbiljnih problema s koalicijskim potencijalom, tako da se trenutno nalazimo u jednoj kvadraturi kruga po tom pitanju.

Kako se ipak stvari mijenjaju na tom planu dosta brzo, pametnije ćemo biti bar početkom sljedeće godine. HDZ je donio neke odluke kojima je praktički matirao opoziciju pred mega izbornu godinu – ukidanje prireza čime je u najveći škripac doveo veće sredine u kojima HDZ lokalno nije na vlasti (tamo gdje jest, te sredine imaju “vertikalu”, pa im ne znači puno gubitak proračunskih sredstava), raspodijelio je izborne jedinice tako da smo dobili promjenu bez promjene, gerrymandering koji samo malo drugačije izgleda, i time se održala postojeća nelogičnost koja odgovara HDZ-u”, smatra analitičar Jurak.

Ima li opozicija nekog lidera koji potencijalno može ugroziti Plenkovića?

“Trenutno se ne nazire neki lider opozicije, opozicijski kandidat za premijera (uvjetno rečeno) koji bi mogao osobno ugroziti Plenkovića, odnosno da mu bude takav takmac da na svoje ime pobijedi HDZ”, zaključio je Jurak.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.