SVI NA JEDNOM MJESTU, ZELENSKIJ SE OBRATIO VIDEOVEZOM: ‘Rusija ucjenjuje cijeli svijet i tvrdi da je Krim njihov, ovo je najgori napad na civilizaciju u dugo vremena’

25.10.2022. 13:08:00

U zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u utorak je započela Krimska platforma. Putem videoveze nazočnima se obratio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij te tom prigodom svima zahvalio na podršci.

Na početku je rekao kako je uzrok suludoj ruskoj agresiji nad Ukrajinom, okupacija Krima 2014. godine.

“Život su izgubile tisuće Ukrajinaca. Oni muče, ubijaju, nema veze koje dobi su ljudi, ubijaju djecu, žene i starce”, istaknuo je Zelenskij.

Naglasio je kako je to “najgori napad na civilizaciju u dugo vremena, a svijet je postao okrutnije mjesto”.

Zelenskij je rekao kako “Rusija ucjenjuje cijeli svijet i tvrde da je Krim njihov”.

“Mi smo ovdje kako bismo pokazali da je okupacija privremena. Ukrajinska zastava ponovno će se vijoriti na Krimu, Krim će biti oslobođen i tek tada će svijet osjetiti da je rat završio i da je svijet siguran”, istaknuo je ukrajinski predsjednik.

Prije njega je govorio hrvatski premijer Andrej Plenković koji je poručio kako su Krim, Donjeck, Lugansk, svi ti okupirani teritoriji – Ukrajina te da će Ukrajina ostvariti svoj teritorijalni integritet.

“Hrvatska je kontinuirano davala podršku Ukrajini. Domaćinstvo ovog sastanka je još jedna manifestacija da hodamo uz Ukrajinu, da smo uz prijatelja u potrebi. To činimo jer je to moralan, civilizacijski čin”, naglasio je Plenković.

Dodao je da “biti uz Ukrajinu, znači biti na pravoj strani povijesti”.

“Mi znamo što je agresija, sila i negiranje prava na postojanje i cijenimo ukrajinsku borbu za demokraciju. Drago nam je da Europa i svijet nisu ponovili greške od prije 30 godina kada mi nismo imali ovakav izraz solidarnosti”, naglasio je hrvatski premijer.

I predsjednik ukrajinskog parlamenta Ruslan Stefančuk je u svom govoru napomenuo kako je jasno da je “Rusija teroristička država” te da se nada da će i ostali prihvatiti tu činjenicu.

“Krimska platforma mora se sljedeći put sastati na Krimu”, rekao je.

Na samitu je govorio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković koji je rekao kako će ovaj skup omogućiti da se pošalje poruka jedinstva i potpore Ukrajini te predanosti zajedničkim vrijednostima.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Vlada Republike Hrvatske

Izvorni autor: S.P./7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.