Svi znaju za ovu fotografiju: Ali ne i za strahotu koja se dogodila nedugo nakon što je nastala

08.02.2024. 15:33:00

Kada je tada 19-godišnjeg Petra Dukarića na bojišnici sasvim slučajno “ulovio” fotoaparat, ovaj hrvatski branitelj, kao niti fotograf Željko Gašparević, nisu ni slutili da su ovjekovječili trenutak koji će rezultirati jednom od najpoznatijih fotografija iz Domovinskog rata.

Fotografija na kojoj se iza pripadnika “Tigrova” Petra Dukarića nalazi natpis ‘Guns N’ Roses’ istoga je trenutka obišla svijet i postala simbolom mladosti i otpora, a stigla je i do najpopularnijeg heavy metal benda čiji se naziv nalazi na zidu. O tome kako je nastala, svojedobno je ispričao autor fotografije Željko Gašparević.

“Ugledao sam mladog vojnika s maramom zavezanom oko čela, s cigaretom u kutu usana, kako se uspinje na tenk i laća moćnog protuavionskog mitraljeza. Kao da taj prizor nije već sam po sebi inspirativan ratnom reporteru, spazio sam kako se na kući iza vojnikovih leđa nazire grafit s imenom svjetski poznate heavy metal grupe Guns N’ Roses”, prisjetio se fotograf.

Foto: Željko Gašparević
Sat vremena nakon fotografiranja, na kući ostao samo “Guns”

“Taj dečko se popeo na tenk, zgrabio taj mitraljez i pripucao na drugu stranu, a ja sam ‘opalio’ u djeliću sekunde. I to je jedina fotografija tog trenutka koja je nastala, pa iako mi fotografi uvijek napravimo cijelu seriju, u ovoj situaciji druge fotografije nije bilo. Premda je puno ljudi kasnije kazalo da fotografija izgleda namješteno i pozerski, jer dečko na njoj izgleda kulerski, hladan i bez emocije, poput Humphreya Bogarta, to je bio taj trenutak.”

Slabo je poznato, međutim, da je samo sat vremena nakon toga, zbog napada neprijatelja mjesto snimanja pretvoreno u pepeo i prah, a od kuće je ostao samo dio na kojem piše “guns”. Petar Dukarić je, posve zaboravljajući na brzinsko fotografiranje, nastavio krstariti hrvatskom bojišnicom i nije znao da je upravo ova fotografija postala pravi hit u svijetu, pa je priča ’92. godine došla i do slavnog benda čiji ga je menadžer pozvao u Ameriku na gostovanje po turneji.

No, Dukarić je to odbio jer je “bio usred rata”, a spriječila ga je i bolest majke. Sudbina je htjela da ovaj hrvatski dragovoljac nakon toliko godina ipak završi na turneji Guns N’ Rosesa u Australiji. Doduše, samo na majicama domoljuba koji su prepoznali važnost ove fotografije i poruke koju ona nosi, pa su je 2017. odjenuli za koncert slavnog benda.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Željko Gašparević

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.