Svinjogojci ustrajavaju na tri ključna zahtjeva i prijete novim blokadama

27.11.2023. 08:52:00

Poljoprivrednici nezadovoljni mjerama Vlade: Zahtijevaju prestanak eutanazije, slobodu kretanja zdravih svinja i pravo na svinjokolju

Nezadovoljstvo među poljoprivrednicima u vezi s mjerama suzbijanja afričke svinjske kuge u Hrvatskoj i dalje raste, a svinjogojci ističu tri ključna zahtjeva. Ogorčeni stanjem, ponovno su pozvali predstavnike Ministarstva poljoprivrede na sastanak u 10 sati. Ukoliko se ne odazovu, najavljuju nove blokade, prema informacijama HRT-a.

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je otvaranje podnošenja zahtjeva za potpore u iznosu od 7 milijuna eura radi očuvanja proizvodnje prasadi na području zone ograničenja uzrokovanog izbijanjem afričke svinjske kuge. No, poljoprivrednici okupljeni oko Stožera za obranu hrvatskog sela i novog Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje smatraju da te mjere nisu dovoljne.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Mladen Pavić, u nedjelju je prozvao zahtjeve poljoprivrednika neutemeljenima. On tvrdi da su Stožer za obranu hrvatskog sela i Sindikat agresivni, te da je prosvjed besmislen. Pavić iznosi optimistične prognoze o padu broja oboljelih, najavljujući mogućnost klanja i prometa mesa na vlastitim gospodarstvima sredinom prosinca.

Unatoč tome, nezadovoljni poljoprivrednici ističu tri ključna zahtjeva: prestanak eutanazije nezaraženih svinja, dozvolu za slobodno kretanje zdravih svinja te dozvolu za svinjokolje. Njihovo nezadovoljstvo ozbiljan je izazov za vladu, koja se suočava s pritiscima da pronađe održivo rješenje i stvori ravnotežu između zaštite stoke i interesa poljoprivrednika.

Izvor: 24sata/Foto:video screenshot / HRT

Izvorni autor: PDN/24sata/Ivan Štengl/HINA/HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.