SVJETLO U TAMI Veleposlanik Ukrajine u RH: ‘Krvavi Uskrs se ponovio više od 30 godina kasnije. U Ukrajini‘

15.04.2022. 17:20:00

Prisjetimo se na kratki tren svih Krvavih Uskrsa, i vaših, i naših. I zajedno se pomolimo za one koji ga proživljavaju upravo sada

Svakog proljeća kršćani u tišini iščekuju Veliki dan Kristova uskrsnuća. Čekaju ga kao da u tami čekaju svjetlo. I ovo svjetlo se pojavljuje u čudu Uskrsnuća. To svjetlo godi svima, jača slabe, liječi bolesne. U tome je moć uskrsnuća. Dati svjetlo nade i vjere, pobjede dobra nad zlom, života nad smrću.

Uskrsnuće briše svaku suzu s očiju ljudi. Ali na putu do svjetla, čovjek mora pobijediti tamu.

Povijest je pokazala kako zlo može ovaj radostan dan pretvoriti u krvavi.

U mom je sjećanju Krvavi Uskrs na Plitvicama 1991. godine.

Dana 31. ožujka 1991. u noći (na sam Uskrs), odnosno u ranim jutarnjim satima, započela je akcija Plitvice, koja je do dana današnjeg ostala urezana u kolektivno sjećanje kao Krvavi Uskrs zbog pogibije Josipa Jovića i ranjavanja desetaka pripadnika specijalnih jedinica policije i civila. Tako je agresor započeo rat protiv neovisnosti Hrvatske.

Krvavi Uskrs se ponovio više od 30 godina kasnije. U Ukrajini.

Otkada je 2014. mračna snaga, ruska vojska, izdajnički upala u živote Ukrajinaca, već osam godina ovo zlo u uniformi ruske vojske brutalno i okrutno pretvara Uskrs u Ukrajini u krvavi dan.

Ovoga puta zlo očituje u sebi svu puninu lukavstva, zločina, ubojstava, mučenja, pljačke i nasilja, crnu zavist i mračnu mržnju.

Ono uništava sve: stanove, škole, bolnice, ceste, mostove. Brutalno ubija nevine, žene, djecu i nasilno proganja tisuće iz njihovih domova. Ovo zlo bjesni i sve više očituje svoju barbarsku prirodu. Ali, uprkos svim svojim naporima, ipak završava grčevima, jer ga ratnici svjetla pobjeđuju.

Ukrajina, koja krvavom borbom brani svoju neovisnost, danas je ratnik svjetla. Nema većeg zla u ovo vrijeme Uskrsa od ruskog monstruma, koji postaje sve okrutniji. Okrutniji od bilo koje druge vrste zla u šokantnim načinima svoje borbe.

U Ukrajini ove godine neće svatko moći uobičajeno proslaviti Uskrs.

Neki će taj dan umjesto crkve otrčati u skloništa protiv bombardiranja, neki će ostati u požarima svojih domova, neki će se moliti u okupaciji, neki će umjesto Uskršnjih zvona slušati zavijanje sirena i eksplozije zabranjenog kasetnog streljiva.

Bit će to Krvavi Uskrs.

Pišem o tome ovih radošću ispunjenih blagdanskih dana, jer svatko mora znati istinu o ratu u Ukrajini. Jer danas, u uvjetima rata protiv zlobnog ruskog duha, Uskrs za Ukrajinu nije samo proljeće. Ukrajinci povezuju s ovim danom svoju vjeru u što skoriju pobjedu i preporod Ukrajine.

I dok tu, u Europi, u Lijepoj Našoj, u tišini i miru svojih domova, okruženi voljenima, s osmjehom izgovaramo tradicionalno „Sretan Uskrs“, obraćam se svim hrvatskim prijateljima i svim ljudima dobre volje s jedinom molbom. Da se na kratki tren prisjetimo svih Krvavih Uskrsa, i vaših, i naših. I da se zajedno pomolimo za one koji ga proživljavaju upravo sada.

Veleposlanik Ukrajine dr.sc. Vasilj Kirilič

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Fah

Izvorni autor: Veleposlanik Ukrajine dr.sc. Vasilj Kirilič

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.