Tabak o umirovljenju časnika: Te stvari su odbljesak internog kaosa u sustavu

21.10.2021. 09:47:00

Vojni analitičar s portal Obris Igor Tabak komentirao je u Novom danu posljednji u nizu sukoba predsjednika Zorana Milanovića s Vladom. Ovaj put zbog umirovljenja bivšeg zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula.

“Treba uzeti u obzir da ova situacija nije od jučer. Mi govorimo o sukobljavanju dvije vlasti u kojem jedna, Ured predsjednika, već mjesecima pokušava imati nekadašnje ovlasti nad sustavom obrane, iako je 2013. zakon promijenjen. S druge strane je Ministarstvo koje ima zakonsko utemeljenje, ali kao da nije svjesno svojih ovlaštenja. S jedne strane je tu Pantovčak koji prisiže, i evo sad, tvrdeći da imaju velike ovlasti pri imenovanju i razrješenju djelatnih vojnih osoba, što su prilično jasno ovlasti ovog Vladinog dijela. Ali MORH, kao što nije bio svjestan da treba braniti ovlasti ministra i Ministarstva, tako im i sad nije jasno da takve nagle promjene na čelima postrojbi ozbiljno narušavaju koheziju postrojbe i njezin grupni duh”, govori Tabak.

Tabak kaže da će se sve opet svesti na odmjeravanje snaga između predsjednika i Vlade.

“Pitanje je zakonskih ovlasti. Obrambeni sustav je kod nas tu mirovinu koristio vrlo oštro, slalo se ljude u mirovinu kad si itekako imali još što dati sustavu”, govori i dodaje kako je to već dugo tradicija.

“Taj sustav je propisima reguliran. Želje iz postrojbe ili vrhovnog zapovjednika ako nisu obuhvaćene zakonom su i dalje samo želje”, govori.

“MORH na čelu ima osobu koja ne zna svoje ovlasti i koja jedva uspijeva reagirati u svom zakonskom okviru”, kaže Tabak.

Na pitanje što će ostati iza ovoga Tabak kaže: “To će prije svega imati loše posljedice na vojni sustav koji je u zadnje vrijeme prilično jasno obezglavljen, bez obzira što su sve čelne pozicije popunjene. Na isti način su prije koji mjesec obezglavili zapovjedništvo specijalnih snaga. Ni ovaj val samoubojstava ni zloporabe droga ni kriminalnih aktivnosti, to su sve stvari koje su odbljesak internog kaosa u obrambenom sustavu koji vlada, zbog kojeg je u tišini otišao i bivši ministar obrane. Njegov si nasljednik nije dao truda ni da upozna svoje ovlasti, kamoli da ih krene izvršavati na neki koherentan način.”

Podsjetimo, Ministarstvo je umirovilo Burčula, a predsjednik je na tu odluku burno reagirao predsjednik priopćenje u kojemu tvrdi da je Vlada izvršila grubi nasrtaj na funkcioniranje sustava Oružanih snaga.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.