Tajni kupci: U 15 mjeseci nijedno pojeftinjenje i jedan trik – poskupio proizvod kojemu je Vlada zamrznula cijenu

28.11.2023. 09:26:00

Bliži se kraj projekta "Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj". Projekt, naime, traje do isteka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja cijena u kunama i u eurima, što znači još samo sljedeći mjesec.

Približava se završetak projekta "Tajni kupac za zaštitu potrošača u procesu uvođenja eura u Republici Hrvatskoj". Projekt će trajati do isteka razdoblja obveznog dvojnog iskazivanja cijena u kunama i eurima, što će biti još samo sljedeći mjesec. Hrvatska udruga za zaštitu potrošača (HUZP), sa sjedištem u Zagrebu, jedna je od šest udruga odabranih od strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na natječaju iz ljeta 2022. godine kako bi sudjelovala u ovom projektu. Tajni kupci HUZP-a prate kretanje cijena 60 proizvoda i 36 usluga u Zagrebu, Sisku i Puli od kolovoza prošle godine, dok ostale dijelove Hrvatske pokrivaju tajni kupci iz drugih pet udruga uključenih u projekt. Sve utvrđene nepravilnosti su prijavljene Državnom inspektoratu.

No, projekt je imao svoja ograničenja jer su svi poslovni subjekti, kao i roba i usluge čije se kretanje cijena prati, unaprijed bili zadani. Izostao je faktor iznenađenja, budući da su trgovci znali koje proizvode i usluge tajni kupci prate.

Ana Knežević, predsjednica HUZP-a, ističe da tijekom 15 mjeseci sudjelovanja tajni kupci HUZP-a nisu zabilježili niti jedno pojeftinjenje, već samo konstantna poskupljenja. Upozorava na način iskazivanja cijena u eurima i kunama, gdje su većina cijena ispisane velikim brojkama u eurima i sitnim brojkama u kunama, što otežava usporedbu za većinu kupaca. Osim toga, iznosi da su trgovačke akcije nakon kojih su se cijene vraćale na staro ili cijene proizvoda ograničene Vladinim mjerama bile jedini trenuci prividnog pojeftinjenja.

Izvor: PDN/Foto:Krešimir Cestar

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.