Tajno pismo Orbana: Vrijeme je na strani Rusije, ne Ukrajine

10.07.2024. 11:36:00

Procurilo pismo Orbana Europskom vijeću nakon susreta s Putinom: Ukrajina nema vremena na svojoj strani

Tajno pismo mađarskog premijera Viktora Orbana, koje je navodno upućeno predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu nakon posjeta Moskvi i sastanka s Vladimirom Putinom, procurilo je u javnost. Pismo je na uvid dobio POLITICO, koji je šokiran "maksimalističkim stavovima" koje Orban izražava, sugerirajući da bi mogao biti glasnogovornik Kremlja.

U pismu Orban tvrdi da vrijeme nije na strani Ukrajine, već na strani ruskih snaga. Pismo, upućeno Charlesu Michelu i podijeljeno ostalim članovima Europskog vijeća, prenosi Putinova razmišljanja o trenutnoj situaciji u ratu u Ukrajini te što Orban smatra da bi trebali biti sljedeći koraci EU-a.

Ovo pismo dolazi na kraju tjedna intenzivne "Orbanove diplomacije", tijekom kojeg je mađarski premijer posjetio Ukrajinu, Rusiju i Kinu. Orban je prenio Michelu da, prema Putinovim riječima, vrijeme nije na strani Ukrajine već na strani ruskih snaga. Pismo, datirano na 5. srpnja, podijeljeno je u devet točaka.

Orban je negirao da je iznosio mišljenja u ime Europskog vijeća ili Europske unije. Tijekom svog posjeta Moskvi, rekao je da ruska strana procjenjuje mjesečne gubitke ukrajinskih snaga na 40-50 tisuća vojnika, ne spominjući pritom ruske gubitke. Dodao je da je Moskva "spremna razmotriti svaki prijedlog prekida vatre koji ne služi skrivenom preseljenju i reorganizaciji ukrajinskih snaga", bez dodatnih objašnjenja što Putin time misli.

U izvješću o sastanku, Orban je prenio Putinovu tvrdnju da je u interesu Europe što prije vratiti se u razdoblje gospodarskog rasta temeljenog na trajnom miru. "Šansu za mir umanjuje činjenica da su diplomatski kanali blokirani i da nema izravnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uvjeta za mir", istaknuo je Orban.

Europska unija i njezini čelnici uglavnom su prekinuli komunikaciju s Moskvom uslijed niza sankcija koje je blok uveo protiv Rusije nakon invazije na Ukrajinu u veljači 2022. U srijedu će veleposlanici EU-a u Bruxellesu razgovarati o Orbanovim nedavnim putovanjima.

Podsjetimo, rat između Rusije i Ukrajine traje od veljače 2022. i još uvijek je u tijeku, bez naznaka rješenja sukoba i prekida vatre. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne odustaje od zahtjeva da se Rusija potpuno povuče s ukrajinskog teritorija, uključujući Krim, dok Putin ostaje pri uvjerenju da su okupirani dijelovi Ukrajine dio Rusije.

Izvor: Dnevno.hr

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Viktor Orban i Vladimir Putin/AP

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.