"Termiti" su prešli u ustrojbenu strukturu 9. gardijske brigade "Vukova"

09.03.2023. 12:25:00

Na današnji dan, 9. ožujka 1995. godine, 84. gardijska bojna Hrvatske vojske - "Termiti" prešla je u ustrojbenu strukturu 9. gardijske brigade "Vukova". Tako su odlukom ministra obrane RH Gojka Šuška "Termiti" postali 2. pješačka bojna "Vukova" s kojima su se istaknuli u brojnim pothvatima, a naročito u operaciji „Oluja“.

84. gardijska bojna HV – “Termiti” bila je elitna lakojurišna, brdskoplaninska gardijska postrojba iz Zadra. Nastala je kao elitna postrojba koju su činili već iskusni branitelji pod vodstvom vukovarskog branitelja pukovnika Ivice Arbanasa. Osnovana je u travnju 1994. godine, a u njen sastav ušli su prvenstveno bivši pripadnici legendarne 204. vukovarske brigade HV, probrani branitelji iz 112. zadarske brigade i 7. domobranske pukovnije te manji dio pripadnika 4. gardijske brigade i jednog voda iz IX. bojne HOS-a. Postrojba je bila angažirana na Velebitu gdje je vršena zahtjevna obuka koje se u knjizi „Planinska satnija Velebit“, autora Tomislava Šulja, prisjetio strani dragovoljac Domovinskog rata i pripadnik „Termita“ Trzezbor Piekutowski:

„Mi Termiti bili smo specijalna planinsko-desantna postrojba. Prošli smo razne obuke, od diverzantskih čamaca, brodskog desanta, helikopterskih desanta do alpinističke obuke. Tu su obuku provodili iskusni instruktori iz Planinske satnije Velebit, a sve je počelo s predavanjima o meteorologiji koja nam je držao Jerko Kirigin. (…) Potom se krenulo s obukom na terenu u Paklenici. Učili smo o vrstama užadi, čvorovima, radili smo penjačke gaće, upoznavali sprave i puno smo, puno vježbali. Upoznavali smo tehnike penjanja i počeli penjati lakše smjerove u Paklenici, a postupno sve duže i duže.“

Stečena znanja i vještine “Termiti” su iskazali u ljeto 1995. godine. Najprije su izmješteni s Velebita na Šator planinu gdje su dali značajan doprinos uspješnom izvođenju operacije „Ljeto ’95.“ te zbog toga bili pismeno pohvaljeni od strane predsjednika Republike Hrvatske Franje Tuđmana. U operaciji „Oluja“ Termiti su imali složen pravac djelovanja. Zajedno sa skupnim snagama specijalne policije oslobodili su Tulove grede i Mali Alan, a nakon ovladavanja neprijateljskim položajima na Velebitu, izmješteni su se na područje Gračaca, a ubrzo i na samu državnu granicu Republike Hrvatske uz BiH.

Borna Marinić – HKR – Hrvatski katolički radio/Foto: Josip Ninković

Borna Marinić magistar je povijesti koji se niz godina bavi temom Domovinskog rata. Od 2013. uređuje i vodi Facebook stranicu Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat. Autor je više knjiga i dokumentarnih filmova na temu Domovinskog rata, a kao novinar radio je dvije godine u HRT-ovoj emisiji TV Kalendar. Od ožujka 2019. uređuje i vodi emisiju Domoljubne minute na Hrvatskom katoličkom radiju. Vlasnik je obrta CroHis kojim promiče vrijednosti Domovinskog rata.

Izvor: HKM

Izvorni autor: Borna Marinić/Foto: HKM- arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.