TEŠKE BORBE U DONBASU, Rusi napredovali

12.05.2022. 13:34:00

Ruske snage pojačale su napade na istoku Ukrajine i izgleda da su postigle uspjehe na terenu u Donbasu, objavila je u četvrtak ukrajinska vojska.

“Neprijatelj nastavlja napadati u istočnoj operativnoj zoni u cilju uspostave pune kontrole nad regijama Donjeck, Luhansk i Herson i zadržavanja kopnenog koridora do privremeno okupiranog Krima”, objavio je u četvrtak ukrajinski glavni stožer u izvješću o stanju na bojištu.

Po tom izvješću, ruski napadi na Donbas fokusirani su na gradove Sjeverodonjeck, Liman, Bahmut, Avdivku i Kurahove te Rubižne, koji je već velikim dijelom pod ruskom okupacijom.

“U području Sjeverodonjecka, neprijatelj izvodi napade na Kudrjašivku i Sjeverodonjeck i ima djelomične uspjehe”, objavila je ukrajinska vojska.

Moskva u međuvremenu jača svoje snage na bojišnici kod grada Slovjanska, jedne od najvažnijih meta ruske ofenzive u Donbasu. Po izvješću, oko 300 dodatnih ruskih vojnih vozila raspoređeno je u tom području pred nove napade.

Šefica UN-a za ljudska prava, Michelle Bachelet, rekla je da je posljednjih tjedana 1000 tijela pronađeno u područjima oko Kijeva.

”UN provjerava navode, a mnogi bi mogli dovesti do ratnih zločina. Razmjeri pogubljenja po prijekom postupku u područjima sjeverno od Kijeva su šokantni”, rekla je Bachelet Vijeću za ljudska prava sa sjedištem u Ženevi.

U međuvremenu, RuTube je na Telegramu objavio kako je bio meta “najvećeg kibernetičkog napada” dosad, te da su njegove stranice bile srušene u ponedjeljak.

Stranica, osmišljena kao pandan YouTubeu, ponovno se pojavila u srijedu popodne, iako se još uvijek sporo učitava.

Ukrajini stižu tenkovi

Službeni Prag s Berlinom pregovara o nabavi njemačkih tenkova što bi, pak, Češkoj omogućilo da Ukrajini proslijedi više svojih tenkova iz sovjetskog doba, rekla je ministrica obrane Jana Černochova u srijedu navečer.

Češka bi od Njemačke mogla dobiti tenkove Leopard, vjerojatno ne najmoderniju varijantu, rekla je Černochova na češkoj televiziji.

“Mislim da smo na pravom, dobrom putu”, rekla je.

Dodala je da bi oni mogli biti “negdje u sredini” između starih Leopard 1 i novijih Leopard 2 verzija.

Češka ima 30 moderniziranih tenkova T-72 i u još nekoliko desetaka onih koji nisu modernizirani.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/EPA/SERGEY KOZLOV

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.