THOMPSON NA GODIŠNJICU SMRTI ZVONKA BUŠIĆA OTKRIO TAJNU BROJA NA SVOJOJ MAJCI: “Njemu je posvećena ta pjesma…”

01.09.2020. 14:55:00

“Danas, na godišnjicu njegove smrti, prisjetimo se Zvonka Bušića 23. siječnja 1946. – 1. rujna 2013. kojem je MPT posvetio pjesmu „Duh ratnika“ i čiji zatvorski broj nosi na svojoj majci na koncertima turneje Ora et labora”, poručeno je danas na twitteru Thompsonove turneje.

Podsjetimo, Zvonko Bušić je oduzeo sebi život na današnji dan 2013. godine u dobi od 67 godina. Proveo je preko 30 godina u američkim zatvorima zbog otmice aviona, kojom je htio skrenuti pažnju na problem hrvatske neovisnosti, odnosno položaja Hrvata u SFRJ.

Pri izricanju presude za otmicu zrakoplova i nesretnu pogibiju američkog policajca (zbog nestručnog vođenog postupka deaktiviranja bombe na platformi), sudac John. R. Bartels u zapisnik je izjavio kako “Gospodin Bušić nije ni kriminalac ni terorist”. Nakon što je Zvonko odslužio 15 godina zatvorske kazne, isti sudac piše Povjerenstvu za puštanje na uvjetnu slobodu SAD-a i izražava svoje razočaranje odlukom da će se eventualno pomilovanje kažnjenika razmatrati tek za 15 godina (dakle, nakon punih 30 godina odslužene kazne zatvora). U pismu što ga je uputio 23. ožujka 1992. godine, Viši sudac Bartels podsjeća kako “Bušić nije nikada htio da njegovo ponašanje izazove nečiju smrt, niti je prije počinio ikakav prekršaj”, te da je njegov postupak “izazvala nekakva pogrešno usmjerena patriotska emocija koja se temeljila na neuspjehu Hrvatske da stekne nezavisnost od Jugoslavije”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.