Thorgan Hazard golčinom bacio Belgiju u trans i izbacio Ronalda i Portugal sa Eura

27.06.2021. 23:04:00

Golom Thorgana Hazarda aktualni brončani sa Svjetskog prvenstva prošli su u sljedeći krug.

BELGIJA - PORTUGAL 1:0 (T. Hazard 42')

BELGIJA: Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Vermaelen - Meunier, Tielemans, Witsel, T. Hazard - De Bruyne (od 48' Mertens), E. Hazard (od 87' Carrasco) - Lukaku

PORTUGAL: Patricio - Dalot, Ruben Dias, Pepe, Guerreiro - Moutinho (od 56' Joao Felix), Palinha (od 79' Danilo), Sanches (od 79' Oliveira) - Bernardo Silva (od 56' Fernandes), Jota (od 70' Andre Silva), C. Ronaldo

KRAJ: Gotovo je! Belgija - Italija, bit će to obračun u četvrtfinalu.

Portugal se u osmini finala oprostio od Europskog prvenstva i obrane naslova prvaka. Belgija je bila blagi favorit te je odigrala koliko joj je trebalo za prolaz protiv vrlo kvalitetnog, ali na ovom Euru ne previše uvjerljivog suparnika. Romelu Lukaku Cristiano Ronaldo ostali su 'praznih pušaka', junak je bio strijelac jedinog pogotka Thorgan Hazard, i to iz jedinog udarca u okvir gola. Momčadi Roberta Martineza u četvrtfinalu slijedi novo veliko iskušenje, u Münchenu je 2. srpnja čeka Italija.

S obzirom na snagu momčadi i pojedinačnu kvalitetu igrača vjerojatno je puno ljudi očekivao spektakl, ali krenulo je dosta oprezno, tvrdo i čvrsto, bez nepotrebnih rizika. Ulog je ipak bio velik, znalo se da su pogreške skupe, što je rezultiralo prilično skromnom predstavom u prvom poluvremenu ogleda u Sevilli.

Prvo uzbuđenje dogodilo se u 6. minuti, kad je Sanches kreirao sjajnu priliku za Jotu čija je završnica bila slaba. Uzvratili su Belgijci na sličan način, Eden Hazard odigrao je dupli pas s Lukakuom i tukao daleko od gola. Pokušao je potom i mlađi Hazardov brat Thorgan, ali je portugalski blok bio učinkovit. Isprobao je udarac i Sanches iz velike daljine, ali pokraj vratnice.

Prvi udarac u okvir na utakmici uputio je u 25. minuti Ronaldo nakon Vermaelenovog igranja rukom, tukao je snažno u vratarev kut, ali Courtois je dobro reagirao. Meunier je u 37. minuti pokušao kopirati Luku Modrića, ali njegov udarac vanjskim dijelom kopačke nije bio dovoljno precizan.

Vodstvo Belgije stiglo je nakon rijetko viđene situacije u kojoj je Courtois pred svojim vratima uspješno prodao dribling Ronaldu. Uslijedila je brza tranzicija u kojoj je važnu ulogu imao Lukaku, primio je loptu u kaznenom prostoru i uposlio De Bruynea, lopta se nakon toga od suparničkog igrača odbila do Meuniera koji je fino pronašao Thorgana Hazarda. Udarac je bio sjajan, lopta je prevarila portugalskog vratara i odsjela u mreži u pravo vrijeme za Crvene vragove.

U drugo poluvrijeme ušlo se bez promjena, ali je u 48. minuti Kevin De Bruyne sam zatražio zamjenu. Njegov gležanj očito nije izdržao nakon starta Palhinhe krajem prvog dijela i predstavljalo je to značajan hendikep za Belgiju koja je ostala bez svog glavnog kreativca, a ušao je Mertens.

image
 JOSE MANUEL VIDAL Afp

Ronaldo je bio pokretač portugalskih akcija početkom nastavka. U 54. minuti opalio je s 20 metara, ali se u bloku našao Vermaelen. Četiri minute kasnije odigrao je dupli pas s Dalotom i dobro pronašao Jotu koji je iz blizine tukao iznad grede. Santos je vidio da mu momčad treba svježu krv pa je ubacio dva vrijedna aduta, Brunu Fernandesa Joaoa Felixa.

Sanches je u 61. minuti ubacio s lijeve strane i pronašao Felixa koji je tukao glavom između dvojice belgijskih stopera, ali je Courtois bio spreman.

Eden Hazard bio je raspoložen i pokretljiv, u 63. minuti fino je uposlio Lukakua koji je s 20 metara poslao loptu iznad gola. Belgijci su se povukli čuvajući prednost, dok su aktualni europski prvaci teško kreirali opasnije situacije pred suparničkim vratima.

U završnici je utakmica postala prilično nervozna, a Portugal je napao svim snagama i došao do dvije velike prilike. U 82. minuti Dias je tukao glavom nakon kornera, bio je to snažan udarac, ali je lopta išla u dobro postavljenog Courtoisa. Samo minutu kasnije lopta se od belgijske obrane odbila do Guerreira koji je pogodio vratnicu.

image
 THANASSIS STAVRAKIS Afp

Ni u pet minuta nadoknade nisu Portugalci uspjeli stići do pogotka koji bi im osigurao produžetak. Nakon što je Felix tukao pokraj vratnice, belgijsko slavlje moglo je početi...

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Sportske novosti / Foto: JOSE MANUEL VIDAL Afp

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.