TI SRAMOTNI PODACI NAS UOPĆE NE IZNENAĐUJU! U Srbiji je čak 308 grafita i murala posvećenih zločincu Mladiću!

13.03.2023. 18:42:00

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) predala je 308 prijava komunalnim službama u 10 gradova i općina u Srbiji tražeći da se uklone murali i grafiti koji slave nekadašnjeg zapovjednika vojske bosanskih Srba Ratka Mladića, osuđenog u Den Haagu za ratne zločine, priopćila je u ponedjeljak ova nevladina udruga, prenosi 7dnevno.

U priopćenju Inicijative mladih se navodi da komunalne službe gradova i općina imaju “zakonsku obvezu očistiti fasade u Srbiji od crteža Mladića i drugih ratnih zločinaca, ali i od svih drugih grafita koji pozivaju na mržnju, poput znaka ‘Z’ “, pod kojim nastupaju ruske snage u invaziji na Ukrajinu.

Tih 308 prijava za uklanjanje grafita i murala posvećenih Mladiću uslijedilo je na temelju informacija preko 120 građana iz cijele Srbije koje je Inicijativa dobila tijekom kampanje “Da istina više ne kasni”, u kojoj su murali na ulicama mapirani od rujna do prosinca 2022. godine.

Od 308 grafita i murala posvećenih Mladiću, više od 250 ih je na teritoriju Beograda, što “pokazuje organizirani i masovni odgovor nasilničkih skupina na zahtjev Inicijative da se ukloni mural Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u središnjoj beogradskoj općini Vračar”, ocjenjuje u priopćenju YIHR.

Inicijativa je pozvala komunalne službe srbijanske prijestolnice i središnje beogradske općine Vračar da akciju čišćenja murala posvećenih Ratku Mladiću simbolički počnu upravo od tih dviju ulica gdje se, jedan uz drugog, nalaze mural Ratku Mladiću i četničkom zapovjedniku iz 2. svjetskog rata Dragoljubu Draži Mihailoviću.

“Njihovo postojanje, odnosno uklanjanje predstavlja semafor koji pokazuje poštuje li se u Srbiji zakon ili zločin”, poručila je u priopćenju Inicijativa mladih, koja je ustvrdila da murali i grafiti u kojima se “romantizira rat ili ratni zločinci” nastaju kao posljedica “slavljenja ratnih zločinaca koje godinama dolazi od vrha države”.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Afp

Izvorni autor: PDN/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.