Tihanovska se sastaje s Merkel; obišla Berlinski zid: To je simbol transformacije

06.10.2020. 16:03:00

Bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska u utorak je, uoči susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, posjetila dio Berlinskog zida i rekla da u njemu vidi simbol transformacije koju želi provesti u vlastitoj zemlji

Tihanovska, koja tvrdi da je ona pobijedila na predsjedničkim izborima prije dva mjeseca i optužuje dugovječnog predsjednika Aleksandra Lukašenka da se drži na vlasti zahvaljujući izbornoj prevari, stigla je u Berlin u pokušaju pridobivanja što veće međunarodne potpore.

"Prva stvar koju sam učinila u Berlinu je da sam išla vidjeti Berlinski zid", kazala je Tihanovska.

Dijelovi Zida i dalje stoje po gradu, mnogi ukrašeni političkim grafitima. Zid je u Berlinu stajao 28 godina koliko je grad bio podijeljen nakon što je istočnonjemačka komunistička vlada 1962. podigla zid kako bi spriječila bijeg građana u demokratsku, Zapadnu Njemačku.

"Vidjela sam fotografiju ljudi s istočne strane Zida", rekla je Tihanovska, aludirajući na prizore nakon pada istočnonjemačkog režima 1989.

"Isto je i u Bjelorusiji: mi smo na ovom zidu i srušit ćemo ga", kazala je bjeloruska oporbena čelnica okupljenima na Potsdamer Platzu.

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA / Autor: CLEMENS BILAN

Izvorni autor: I. Ba./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.