TKO BI REKAO! MILANOVIĆ POLOŽIO VIJENAC U TEZNOM!

15.05.2020. 15:24:00

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović položio je u petak vijenac i zapalio svijeću za poratne žrtve Drugog svjetskog rata na groblju Dobrava kraj Maribora.

Milanović je položio vijenac kod Spomen obilježja “Mrtvima spomen, živima opomena” za poratne žrtve ubijene prije 75 godina.

Jugoslavenske oružane snage, antifašistička JNA sastavljena dijelom od bivših četnika, u Tezenskoj šumi kod Maribora u svibnju 1945. pobile su prema procjenama stručnjaka između 15  i 60 tisuća pripadnika oružanih snaga NDH i civila, većinom Hrvata.

Tezno je jedna od više od 500 masovnih grobnica na području Slovenije, a riječ je o nekadašnjem protutenkovskom rovu, širine tri do četiri metra i duljine oko 1500 metara.

Pokolj u Teznom su počinili pripadnici 17. divizije 3. Jugoslavenske armije u razdoblju od 19. do 26. svibnja 1945. godine u Teznom, dakle nakon završetka rata. Bez suđenja su masovno ubijali civile i ratne zarobljenike. Tezno je najveća masovna grobnica u Europi i najveća u povijesti Hrvata.

Do grobnice se došlo godine 1999. tijekom iskopa kod gradnje autoceste na Teznom. Tad su pronađeni posmrtni ostaci ljudskih žrtava i na 70 metara dužine nekadašnjeg više od tri kilometra dugoga protutenkovskog rova pronađeno je 1179 kostura. Analizama je utvrđeno da većina kostura i nađenih predmeta pripada muškarcima, zarobljenim vojnicima hrvatskih oružanih snaga (NDH). Zarobljenicima su ruke vezali žicom, dovozili kamionima iz sabirnih logora oko Maribora. Sve su ih likvidirali vatrenim oružjem iz neposredne blizine, a nakon likvidacija, pripadnici jugoslavenske vojske žrtve posipali su vapnom, a kad je nestalo vapna – katranom.

Nalogodavac zločina bio je najuži jugoslavenski državni i vojni vrh. Pokolj je organizirala OZNA Treće jugoslavenske armije, a egzekutori su bili pripadnici 15. majevičke brigade sastavljene pretežn od bosanskih Srba. Na mariborskom groblju Dobravi premješteni su posmrtni ostaci ljudski žrtava koje su do sada iskopane u Teznom.

Nakon polaganja vijenca, hrvatski predsjednik uputio se u Ptuj gdje će se susresti sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:FAH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.