Tko je sve prihvatio Vladinu ponudu?

29.10.2022. 11:05:00

Četiri od jedanaest sindikata javnih i državnih službi izjasnila su se da prihvaćaju ponudu Vlade RH koju im je u srijedu iznio predsjednik Vlade Andrej Plenković, piše u subotu Večernji list.

Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Sindikat zaposlenika u djelatnosti socijalne skrbi Hrvatske, Hrvatski sindikat djelatnika u kulturi te Nezavisni sindikat zaposlenih u Hrvatskom zdravstvenom osiguranju proveli su anketu među svojim članstvom, odnosno na sindikalnim tijelima i složili se da prihvaćaju povećanje osnovice plaće za 6 posto od 1. listopada 2022. te povećanje osnovice plaće u 2023. godini za 2 posto i to od 1. travnja. Prvu uvećanu plaću primit će već sljedeći mjesec, a dodatno uvećanu u svibnju sljedeće godine.

Također prihvaćaju uvećanje materijalnih prava i to božićnicu za 2022. godinu u iznosu od 1750 kuna, odnosno 232 eura i dar za dijete u visini od 754 kune, odnosno 100 eura te regres za 2023. godinu u iznosu jednakom božićnici, znači 1750 kuna, odnosno 232 eura.

Božićnica i regres državnim i javnim službama do sada su iznosili 1500 kuna, a za djecu se isplaćivalo po 600 kuna. – Prihvaćanjem ove ponude osigurali smo djelatnicima javnih službi povećanje osnovice plaće u razdoblju od 1. svibnja 2022. do 1. travnja 2023. od 12,4448 posto, kao i povećanje materijalnih prava. Prema dosadašnjem iskustvu, sa svakim pregovorima poboljšali smo materijalno stanje naših zaposlenika pa je važno da smo dogovorili nastavak pregovora o osnovici plaće u rujnu 2023., što će nam omogućiti daljnje povećanje osnovice plaće ili nekih drugih materijalnih prava – stoji u zajedničkom dopisu sindikalnih čelnika Stjepana Topolnjaka, Jadranke Dimić, Domagoja Rebića i Antuna Guljaša.

U svim sindikatima izjašnjavanje bi trebalo biti završeno danas, odnosno najkasnije do ponedjeljka ujutro znat će se odluka svih jedanaest. Čelnici s kojima smo razgovarali jučer nisu htjeli prejudicirati odluku jer im s terena dolaze oprečne reakcije, donosi Večernji list.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.