Točno u ponoć: Goran Ivanišević ulazi u besmrtnost, veće priznanje od ovoga jednostavno ne postoji!

17.07.2021. 12:50:00

Potpuno je svjestan važnosti ovoga trenutka, prvenstveno za njega, ali i za kompletan hrvatski tenis

Večeras u ponoć po hrvatskom vremenu, odnosno u 18 sati po vremenu u Newportu, Goran Ivanišević zakoračit će u tenisku besmrtnost. Bit će mu odana najveća moguća počast primanjem u teniski Hall of Fame.

Najbolji hrvatski tenisač svih vremena nominiran je prvi put 2018. godine, ali tada nije dobio dovoljan broj glasova, makar je bio među vodećima u glasovanju navijača. Prednost su dobile Na Li i Mary Pierce, te Jevgenij Kafeljnikov. U drugom pokušaju godinu dana kasnije nije bilo dvojbe, Ivaniševiću se pridružila Conchita Martinez kao dio Klase 2020, ali tada je na scenu stupio koronavirus, pa je svečanost primanja odgođena za godinu dana. Sada su konačno stvoreni svi uvjeti, opet se prodaju ulaznice između 45 i 2000 dolara za prisustvovanje ceremoniji.

Najveće priznanje

Uz Gorana i Španjolku, bit će i “Class 2021”, u kojoj su čuveni trener Dennis van der Meer i Original 9 (devet tenisačica i promotorica Gladys Heldman, koje su 1971. godine oformile WTA Tour). Trebao je biti i Lleyton Hewitt, Australac koji je Ivaniševića 2004. godine oprostio od Wimbledona u 3. kolu, no zbog restrikcija oko putovanja iz Australije u SAD, on nije bio u mogućnosti doći. Njegovo primanje odgođeno je za sljedeću godinu. Eto, nije samo da se takve stvari događaju Goranu.

Ivanišević je u srijedu sa suprugom Nives došao u Newport po konačnu nagradu i nema sumnje da uživa u svakom trenutku provedenom tamo. Potpuno je svjestan važnosti ovoga trenutka, prvenstveno za njega, ali i za kompletan hrvatski tenis. Veće priznanje jednostavno ne postoji. Zato smo i napisali da je riječ o konačnoj nagradi.

image
 GERRY PENNY/AFP/PROFIMEDIA



S ovima što će biti primljeni danas brojka stanovnika Hall of Famea u Newportu narast će na 262 od 1955. godine kad su u prvoj generaciji “useljeni” Malcolm Whitman, Henry Slocum, Bob Wrenn, Dr. James Wright, Dick Sears, Joe Clark i Oliver Campbell. Nekoliko je profila, koji su svojim radom, učincima, rezultatima zaslužili nominaciju i izbor u Hall of Fame. Svi ovi koji su 1955. ušli su pod nazivnikom “Master Player” i igrali su u počecima tenisa. Osim igrača i igračica, kao “contributor” (suradnik) tretiraju se treneri, novinari, organizatori turnira, direktori... No, zna se kome pripada slava i čast, uvijek su to tenisači i tenisačice.

Ovo je tvoj dan, uživaj

Goran je svoju iznimno uspješnu karijeru zaokružio 9. srpnja 2001. godine kad je kao 125. tenisač svijeta i s pozivnicom organizatora osvojio Wimbledon pobijedivši Patricka Raftera sa 9:7 u petom setu na People’s Monday. Jedan jedini Grand Slam trofej, ali vrijedan kao suho zlato, onaj koji mu je donio ovu promociju. Uzalud mu prije toga 21 titula i dva dolaska na 2. mjesto rang-liste, uzalud mu tri finala Wimbledona, uzalud mu dvije brončane medalje s Olimpijskih igara u Barceloni, uzalud bi mu bilo i što je bio dio reprezentacije koja je u Bratislavi 2005. osvojila Davis Cup.

Taj nevjerojatni pohod kroz All England Club, zaboravljen i prežaljen, pobjede nad četiri što bivša, što buduća broja jedan (Carlos Moya, Andy Roddick, Marat Safin, Patrick Rafter), bila su okidač za mjesto među besmrtnicima tenisa. Svih tih ludih i nezaboravnih petnaest dana u All England Clubu zaokruženo je spektakularnim dočekom u rodnom gradu, u njegovom Splitu, na Rivi, izravnim prijenosom čak i na CNN-u.

Gorane, ovo je tvoj dan, uživaj u njemu kao što smo mi uživali s tobom u jedinstvenoj karijeri.

image
 GERRY PENNY/AFP/PROFIMEDIA

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: Davor Burazin / Foto: GERRY PENNY/AFP/PROFIMEDIA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.