Todorićev odvjetnik: Ispada da nijedna faza postupka nije provedena zakonito

27.02.2023. 19:48:00

FRAN Olujić, odvjetnik Ante Todorića, gostovao je u Newsroomu na N1 televiziji gdje je komentirao ispitivanje Ismeta Kamala, financijskog vještaka poljskog KPMG-a, čiju je analizu država platila 8.5 milijuna kuna.

"Danas je ročište trajalo od 9 ujutro do 16 sati", rekao je Fran Olujić i nastavio:

"Prije svega se ispitivalo g. Kamala, neću ga zvati vještakom. Naime, on je danas potvrdio što smo znali – da niti je on ovlašteni sudski vještak kao i da društvo kojem je vještačenje povjereno - nije na listi ovlaštenih sudskih vještaka ni u Poljskoj ni u Hrvatskoj.

Danas smo čuli i da je g. Kamal jednom bio sudionik kaznenog postupka pred 30 godina na Visokom sudu u Londonu, s tim da ne zna u kojem svojstvu, je li bio vještak ili stručni svjedok. Takvu osobu je naše Državno odvjetništvo odabralo za vještački nalaz u ovako bitnom kaznenom predmetu."

Financijski vještak Kamal pojavio se na sudu prošlog studenog, a sjednica je prekinuta jer je Todorić tražio izuzeće svih nadležnih sudaca i tužitelja.

Branitelji optuženih duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz nezakonit jer su ga umjesto poljskog KPMG-a izradili hrvatski vještaci koji su u sukobu interesa jer su radili za Agrokor u vrijeme izvanredne uprave.

Todorić će podnijeti kaznenu prijavu protiv Kamala

Olujić otkriva da će Todorić protiv Kamala podnijeti kaznenu prijavu.

"Todorić je na završetku današnjeg ročišta, koje nije završeno, htio predstavnicima Državnog odvjetništva odmah uručiti kaznenu prijavu protiv g. Kamala, ali su je odbili primiti. Sam će je podnijeti redovnim putem.

Osim ovoga svašta smo danas čuli u sudnici. Dobili smo potvrdu da niti je taj g. Kamal sačinio izvješće, a niti KPMG Poljska, nego upravo KPMG Hrvatska. Samo izvješće su sastavili u prostorijama KPMG-a Hrvatska u Zagrebu, to smo čuli prvi put.

Čuli smo i da se, nakon što je izradio izvješće, sastajao s predstavnicima Županijskog državnog odvjetništva tijekom 2022. čak dvaput i da je upoznao glavnog državnog odvjetnika iako ne zna njegovo ime, a istovremeno ne zna odgovoriti tko su osobe koje su radile ne njegovom izvješću, kao što nije znao navesti tko je njemu te osobe odredio za izvješće."

"Izvješće ne može biti prihvaćeno kao zakonit dokaz"

Na pitanje što ako izvješće ipak bude prihvaćeno kao dokaz i krene suđenje, Olujić objašnjava: "Uvjeren sam da ovakvo izvješće ne može biti prihvaćeno kao zakonit dokaz. Za pravo mi daje i odluka Visokog kaznenog suda temeljem naših žalbi.

Kad bi ovo izvješće bilo tretirano kao dokaz, onda se postavlja pitanje kako ćemo utvrditi tko su osobe koje su to izvješće izradile kad nije bio u stanju otkriti njihova imena."

Smatra da bi njegovo ispitivanje moglo biti završeno 22. ožujka nakon čega sud donosi odluku je li riječ o zakonitom dokazu. Naravno, onda se postavlja pitanje ponovnog vještačenja.

"Postoji mogućnost da će biti novog vještačenja od sredstava poreznih obveznika", ističe Fran Olujić.

"Podsjećam da je glavna državna odvjetnica javno rekla da će, ako izvješće proglase nezakonitim dokazom, razmotriti daljnje mjere protiv ljudi iz DORH-a. Cijeli ovaj postupak od početka je nešto što nije viđeno u Hrvatskoj.

Ovdje nije riječ o vještačenju, nego o tome da je netko posredovao u izboru ovog čovjeka koji je imao zadatak napraviti izvješće koje će odgovarati DORH-u u prilog njegovih tvrdnji, a sad ispada da nijedna faza ovog postupka nije provedena zakonito."

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.