Tomašić: Šuica ima odličnih veza i poznanstava u Europskom parlamentu, taj posao će dobro odraditi

10.09.2019. 14:45:00

POSTAT ĆE POTPREDSJEDNICA EK

Hrvatska kandidatkinja za povjerenicu Europske komisije Dubravka Šuica predložena je za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju, objavila je u utorak predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić za Direktno je rekla kako se nadala da će Dubravka Šuica dobiti resor ribarstva ili regionalnog razvoja. 

Hrvatska zastupnica smatra da smo mogli proći i bolje, međutim "mala smo država i imamo malo zastupnika u Europskom parlamentu". 

"Prvo sve one veće zemlje imaju pravo biranja resora, a onda mi iz manjih zemalja dobijemo ono što nitko neće", kaže Tomašić i dodaje kako se i u ovom resoru sigurno mnogo toga može napraviti. 

Na komentar kako je malo nezgodno to što je baš Šuica dobila resor demografije s obzirom na to da Hrvatska upravo s demografijom ima mnogo problema Tomašić je rekla kako nije Europska unija kriva za to što mladi odlaze iz Hrvatske već dosadašnje hrvatske vlade koje su stvorile nepravedan sustav. "Kad se taj sustav zaustavi možda će i odljev mladih prestati, dapače čak i obrnuti", kaže Tomašić. 

Ponovila je kako se nadala da će hrvatski predstavnik dobiti resor ribarstva ili regionalnog razvoja u kojem i ona sama djeluje. "Ako se Dubravka Šuica odluči jako angažirati ona će uspjeti napraviti nešto na razini EU i za Hrvatsku naposljetku. Šuica ima odličnih veza i poznanstava u EPP-u, potpredsjednica je Kluba zastupnika EPP-a i zajednice žena EPP-a. Dugo radi u Europskom parlamentu i mislim kako će moći taj posao dobro odraditi", rekla je Ruža Tomašić za Direktno. 

Dubravka Šuica rođena je 20. svibnja 1957. u Dubrovniku gdje je završila osnovnu i srednju školu. Diplomirala je engleski i njemački jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, nakon čega je godinama bila profesorica u školi te ravnateljica "Gimnazije Dubrovnik".

Šuica je obnašala dužnost zastupnice u Hrvatskom saboru u tri mandata od 2001. do 2011. Od 2004. je pet puta uzastopno izabrana za potpredsjednicu Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe.

U listopadu 2012. izabrana je za potpredsjednicu zajednice žena EPP-a.

U travnju 2013. Šuica je izabrana za zastupnicu u Europskom parlamentu, a u svibnju 2014. je ponovno izabrana za europsku zastupnicu, a u svibnju ove godine po treći put. U EP-u je obnašala dužnosti potpredsjednice Odbora za vanjske poslove, Izaslanstva za odnose s Bosnom i Hercegovinom te Kosovom, a od lipnja ove godine je potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke, najveće političke grupacije u europskoj skupštini.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.