Tonino Picula: Župan je bio pod utjecajem alkohola, a policajci pod utjecajem politike

15.03.2023. 19:46:00

Zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula komentirao je uhićenje vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića.

“Mislim da nakon privođenja ministra na dužnosti, a sad župana na dužnosti predstavlja nastavak propitivanja odgovornosti političara u izvršnoj vlasti”, rekao je Tonino Picula i dodao: “To je važno za Hrvatsku jer zakoni moraju vrijediti za sve. U ovom slučaju je jasno da je župan bio pod utjecajem alkohola. Nažalost, čini se da su lokalni policajci bili pod utjecajem politke, a nadam se da pravosuđe neće biti pod utjecajem.”

“Svakog u tom prekršaju treba sankcionirati. Ako je nositelj i političke funkcije, on ima i dodatnu odgovornost. Ljudi ga nisu birali da radi ekscese”, dodaje Picula.

Tonino Picula danas se u Bruxellesu sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem. “Kosovo se nosi s mnogim razvojnim problemima. Ima impresivne rezultate kao premijer. Uspjesi njegove vlade se stalno propitkuju. Kurti je spreman prihvatiti sporazum, vidjet ćemo što će se dogoditi u Ohridu. Važno je za EU da ona kao nikad ranije polaže neku političku infrastrukturu i otvara pitanja na Zapadnom Balkanu, da se to riješi.”

Prokomentirao je i situaciju u Crnoj Gori: “Riječ je o regularnim predsjedničkim izborima koji se održavaju u polariziranoj političkoj klimi. Reflektiraju ne samo političku nego institucionalnu krizu u kojoj se Crna Gora nalazi.”

Govoreći o stanju u Ukrajini i posljedicama na ostatak svijeta Picula je istaknuo da se Ukrajina bez financijske, vojne i gospodarske pomoći sigurno ne bi uspijevala ovako efikasno braniti.

“No, rat ima ozbiljne posljedice. Neki su zastupnici isticali da je i prije invazije u EU-u bilo nekih 30-ak milijuna djece koji žive oko praga siromaštva i ovaj rat siguno ima cijenu. EU je pokazala da može djelovati zajedno kad je vanjske okolnosti prisile. Sutra će biti predstavljen zakon o nultoj emisiji ugljika, ali i zakon o kritičkim materijalima o kojima današnje tehnologije ovise.”

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.