TOTALNI PORAZ TOMAŠEVIĆA: Sud naložio vraćanje mjere roditelj odgojitelj

05.07.2022. 13:31:00

Novi udarac za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Visoki upravni sud je danas donio odluku da je Tomašević nije smio ukinuti mjeru roditelj–odgojitelj, koju je Grad planirao sretati s početkom svibnja.

Točnije, Sud je sada ukinuo Tomaševićevu odluku i vratio mjeru roditelja odgojitelja natrag na snagu. Podsjetimo, 320 roditelja odgojitelja tražilo je od suda ocjenu zakonitosti izmjene Odluke o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje, a u travnju je Visoki upravni sud suspendirao odluku Grada do odluke o meritumu.

‘Osporavana odluka nema povratno djelovanje, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti… Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima. Stoga je u konkretnom predmetu bilo potrebno provesti test razmjernosti. Smatram da je test razmjernosti pokazao da su ciljevi koje je Grad Zagreb želio postići donošenjem osporavane mjere legitimni, međutim, mišljenja sam da nova mjera nije razmjerna cilju koji se novom mjerom želio postići‘, kazala je sutkinja.

Današnjom je odlukom, dakle, ukinuta jedna od najzvučnijih odluka Tomaševićeve vlasti, da se ukine demografska mjera pokojnog gradonačelnika Milana Bandića, a kojom je 5800 majki u Zagrebu dobivalo oko 5000 kuna mjesečno za troje ili više djece. To znači da će roditelji odgojitelji i dalje dobivati novac iz gradskog proračuna. Grad je ukidanjem mjere planirao godišnje uštedjeti oko 300 milijuna kuna, javlja Jutarnji list

Na sjednici je Suda, uz predsjednicu Hrvatske udruge roditelja odgojitelja Anu Mariju Berbić Lacko, prisustvovao i Ivica Lovrić, donedavni Bandićev pročelnik.

Sud je u bitnom zaključio da se prekomjeran teret stavio na roditelje odgojitelje, da im je premalo vremena ostavljeno na raspolaganju, a i da nisu donesene adekvatne kompenzacijske mjere kojima bi se olakšalo ukidanje mjere roditelja odgojitelja.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Izvorni autor: Jutarnji list/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.