Tragedija za IDF: Pukovnik Ehsan Daqsa poginuo u eksploziji tijekom borbi u Gazi

21.10.2024. 08:34:00

Pukovnik Ehsan Daqsa, zapovjednik 401. oklopne brigade Izraelskih obrambenih snaga (IDF), poginuo je tijekom vojnih operacija u sjevernom dijelu Pojasa Gaze u nedjelju, potvrdila je izraelska vojska. Daqsa, star 41 godinu, bio je iz grada Daliyat al-Karmel i jedan od najistaknutijih časnika koji su izgubili život u trenutnim sukobima u Gazi. On je šesti pukovnik IDF-a poginuo od početka borbi, uključujući četvoricu stradalih u napadu Hamasa 7. listopada.

Prema izvješću IDF-a, Daqsa je bio izvan svog tenka zajedno s još dvojicom časnika kada ih je u Jabaliyi pogodila eksplozivna naprava. Sudjelovali su u ofenzivi protiv Hamasa, a prema istrazi, Daqsa, zapovjednik 52. bojne i još jedan časnik napustili su svoje tenkove kako bi došli do promatračke točke, no upali su u zasjedu s postavljenim eksplozivima. Eksplozija je odmah usmrtila Daqsu, dok je zapovjednik 52. bojne zadobio teške ozljede, a ostala dva časnika prošla su s lakšim povredama.

Daqsa je preuzeo zapovjedništvo nad 401. oklopnom brigadom u lipnju ove godine. Unatoč tome što nije bio na dužnosti tijekom napada 7. listopada, odlučio je aktivno sudjelovati u obrani južnog Izraela, osobno vodeći protunapad na prijelazu Erez koji su zauzeli borci Hamasa. Prema pisanju Times of Israel, bio je poznat po svojoj hrabrosti, a posebno se istaknuo tijekom Drugog libanonskog rata 2006. godine, kada je pod neprijateljskom vatrom spašavao ranjene padobrance u Bitki kod Ayta ash-Shaba.

Nakon njegove smrti, IDF je imenovao pukovnika Meira Bidermana, zamjenika zapovjednika 162. divizije, kao privremenog zapovjednika 401. brigade. Bivši zapovjednik brigade, pukovnik Benny Aharon, preuzet će Bidermanovu poziciju, dok će pukovnik Daniel Ella, ranjen u srpnju, ponovno preuzeti zapovjedništvo nad 52. bojnom.

Ministar obrane Yoav Gallant opisao je pukovnika Ehsana Daqsu kao "odvažnog zapovjednika i hrabrog časnika koji je posvetio svoj život sigurnosti zemlje". Gallant je dodao: "Upoznao sam Ehsana dok je vodio operacije protiv Hamasa. U svakoj misiji pokazivao je kreativnost i odlučnost, baš kao što je činio i u svim svojim ulogama."

Izvor: Večernji.hr

Izvor: Večernji list/Foto:Ehsan Daqsa/X

Izvorni autor: PDN/Večernji.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.