TRAGIČNA SMRT MLADOG ZAPOVJEDNIKA ‘CRNIH MAMBI’: Jedan od onih vojnika koje suborci nikako ne mogu prežaliti - TUŽNO SJEĆANJE

10.02.2023. 10:39:00

U petak će se u Lepoglavi na starom groblju kao i svake godine obilježiti godišnjica smrti bojnika HV-a Dragutina Naglaša koji je kao pripadnik “Crnih mambi” sa samo 22 godine poginuo na bojišnici pored Novigrada.

Jedan od najboljih…

Ovaj mladi i perspektivni vojnik rođen je 1970. godine u Varaždinu, a djetinjstvo je proveo sa roditeljima u Lepoglavskoj Vesi u kojoj je završio osnovnu školu. Ubrzo nakon završene srednje škole u Varaždinu, započinje rat u Hrvatskoj, a Naglaš se na raspolaganje stavlja odmah u ožujku 1991. godine. Nakon ratnih početaka u MUP-u, postaje pripadnikom 2A gardijske brigade “Gromovi”, a naknadno postaje zapovjednik satnije 1. bojne u toj brigadi pri čemu se pokazuje jednim od najboljih vojnika.

Herojska smrt mladog zapovjednika

Pokojni Dragutin Naglaš poginuo je 11. veljače 1993. godine uslijed smrtonosnog gelera kojeg je uslijed žestoke bitke i granatiranja zadobio u glavu. Istoga dana, stradavanja su doživjeli brojni pripadnici “Crnih mambi” koji su u obranu novigradskog područja došli po zahtjevu Ante Gotovine. On je, naime, izričito tražio “mambe” kao pojačanje jer su njezini pripadnici do tada pokazali sjajno ratno iskustvo i vještine koje su istesali diljem zaraćene Hrvatske, a osobito Banovine na kojoj je Naglaš prethodno bio i ranjen.

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: S.V./Foto: Crne Mambe

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.