TRAŽI SE OSNIVANJE ISTRAŽNOG POVJERENSTVA: Zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja te nedopuštenih praksi kojima se agencije služe u naplati

04.04.2023. 15:32:00

Prijedlog za osnivanje istražnog povjerenstva zbog curenja osobnih podataka dužnika iz agencija za naplatu potraživanja te nedopuštenih praksi kojima se agencije služe u naplati, uputili su u saborsku proceduru Sandra Benčić iz Možemo i Arsen Bauk iz SDP-a, piše 7dnevno.

Bančić je najavila je da će se taj prijedlog morati raspraviti odmah na početku sljedeće saborske sjednice.

“Predlažemo osnivanje istražnog povjerenstva zbog masovnih objava osobnih podataka građana, što su učinile agencije B2 Kapital i EOS Matrixa u zadnjih nekoliko mjeseci, na što Vlada, iako smo upozoravali na ozbiljnost situacije, nije reagirala”, rekla je Benčić.

Podsjetila je da su na tu temu uputili u Sabor već niz prijedloga zakonskih izmjena i od HNB-a tražili moratorij na naplatu dugova.

Istražnim povjerenstvom žele utvrditi razmjenjuju li agencije za naplatu potraživanja osobne podatke svojih dužnika s drugim pravnim osobama ili drugim agencijama za naplatu potraživanja, te prikupljaju li druge podatke o članovima kućanstva dužnika, pa i maloljetnicima.

Saborska zastupnica je naglasila kako žele utvrditi koriste li se agencije za naplatu potraživanja nametljivim, zlostavljačkim ili drugim nedopuštenim praksama u naplati dugovanja te koja je prosječna vrijednost otkupa duga u odnosu na ukupni iznos duga kada se prodaje plasman, kao i na koji način agencije upravljaju nekretninama koje dolaze u njihovo vlasništvo putem naplate duga.

Pred istražno povjerenstvo namjeravaju pozvati HNB, HANFA-u, AZOP, HUB, Hrvatsku udrugu agencija za naplatu potraživanja, dvije agencije kod kojih je došlo do curenja podataka, ministarstva financija i pravosuđa, Poreznu upravu i pučku pravobraniteljicu.

“Naš je cilj suzbiti financijsko predatorstvo, da se agencije za naplatu potraživanja moraju licencirati za rad i da spriječimo upadanje građana u dužničko ropstvo”, istaknula je Benčić.

S njom se složio i Arsen Bauk iz SDP-a koji je naglasio kako je jasno da dugove treba vraćati, ali treba pomoći građanima koji su upali u dužničku situaciju zbog okolnosti koje su u cijelosti izvan njihove kontrole.

“Kada je građanima povrijeđeno pravo na zaštitu osobnih podataka, pravo na osobno dostojanstvo i pravo na privatnost, prva koja treba reagirati je odgovorna Vlada, a kada to ne napravi Vlada onda to mora učiniti odgovorna opozicija, zato upućujemo ove inicijative”, zaključio je Bauk.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Ilustracija/FB

Izvorni autor: PDN/7dnevno/S.P.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.