Treća doza Pfizera - treba li vam i tko će je prvi primiti?

04.09.2021. 10:47:00

U Hrvatskoj je prema jučerašnjim podacima ponovno bilo više od 800 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 457 osoba, od toga 57 na respiratoru. Bolničko liječenje češće trebaju i najmlađi pacijenti, oni do 6 godina. Čulo se to na sjednici nacionalnog Stožera na kojoj je predstavljeno i izraelsko istraživanje o učinkovitosti treće doze cjepiva.

Tko će prvi primiti treću dozu?

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je jučer kako će treću dozu sigurno primiti prvo skupine imunokompromitiranih osoba koje iza sebe imaju transplantaciju, osobe podvrgnute dijalizi koje ne mogu razviti adekvatan imunološki odgovor. Nakon toga će se to proširiti i na ostale skupine.

- O datumima je prerano govoriti. Bit će vrlo skoro, rekao je.

Inače, Pfizer je krajem radnog tjedna predao Europskoj agenciji za lijekove dokumentaciju o učinkovitosti i neškodljivosti treće doze.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je jučer u Dnevniku HTV-a da prate svjetsku, stručnu literaturu, a imaju i vlastita istraživanja.

- Jedino ćemo na temelju tih podataka koji će pokazati kada je i je li treća doza potrebna, donijeti odluku, dodao je, rekavši da misli kako će se ići u tom smjeru. 

Postotak procijepljenosti u Hrvatskoj je 51,34 posto. 

Dolazi hladnije vrijeme, sve je veći broj novozaraženih, sve je veći broj hospitaliziranih. Vjerujem da će to potaknuti ljude da ipak promisle o onome što je najjednostavniji i najbrži izlaz iz ove krize, a to je cijepljenje, poručio je. 

CDC: Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva težu bolest kod djece

Delta-varijanta koronavirusa ne izaziva teže slučajeve bolesti COVID-19 kod djece i adolescenata u odnosu na druge varijante virusa, pokazali su prvi podaci iz studije koju su u petak objavile američke zdravstvene vlasti.

Zabrinutost zbog posljedica delta-varijante na mlade raste već nekoliko tjedana u SAD-u, zbog rastućeg broja hospitalizirane djece.

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji, proučila je podatke pacijenata hospitaliziranih zbog COVID-a u 99 okruga u 14 saveznih država.

Agencija je usporedila razdoblje od početka ožujka do polovice lipnja s onim od polovice lipnja do kraja srpnja, kada je delta-varijanta postala dominantna u Sjedinjenim Državama.

Između tih dvaju razdoblja stopa hospitalizacije djece i mladih do 17 godina narasla je pet puta. Međutim, postotak djece i adolescenata koji su primljeni u bolnicu zbog teškog oblika bolesti, primjerice primljenih na intenzivnu njegu, bio je sličan prije razdoblja kad je delta-varijanta postala dominantna i tijekom njega.

Osim toga, studija pokazuje i da cjepiva dobro štite adolescente protiv delta-varijante jer je postotak hospitalizacije oko deset puta viši za necijepljene. U SAD-u se od 12 godina može dobiti Pfizerovo cjepivo.

CDC ipak naglašava da je broj teških slučajeva bolesti između polovice lipnja i kraja srpnja kod djece i mladih bio premalen da bi usporedbe bile potpuno relevantne. Naglašava da je podatke nužno pratiti dalje u budućnosti.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT/Foto: Robin Utrecht / Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.