Trećina ugostitelja u Zagrebu otvorila je svoje objekte: 'Promet pet posto prema istom danu lani. Poražavajuće'

16.02.2021. 12:00:00

Ugostitelj Dražen Biljan ističe da je ublažavanjem mjera konačno ispravljena nepravda prema ugostiteljima. U ponedjeljak je, otkrio je Biljan, oko trećina zagrebačkih ugostitelja otvorila svoje kafiće

'Pravi podatak će biti kad Porezna uprava iznese izvještaj na tjednoj bazi o tome koliko je uređaja pokrenuto', dodao je Biljan za HRT.

Biljan je rekao da su u hrvatskom gospodarstvu konstantni primjeri neujednačenih kriterija, što je frustrirajuće za ugostitelje.

'Ispravljanje nepravde nastupilo je nakon 100 dana, primat u kavi za van uzele su druge djelatnosti. Našem sektoru nametnut je i trgovački dio poslovanja, naša primarna zadaća je ugostiti građane u našim objektima. Mi tu stvarno nemamo matematičke računice. Postotak prometa je do pet posto u odnosu na 15. veljače prošle godine, to je poražavajući podatak', dodao je.

Jedan od ugostitelja koji jučer nije otvorio vrata svojih kafića je i Biljan.

'Pokretanje poslovanja u moja tri bara s 30-ak djelatnika matematika ne dopušta, ne možemo doći do nule', pojasnio je Biljan.

Pozdravio je suradnju s Ministarstvom rada, kao i Vladine potpore za poduzetnike pogođene koronakrizom. Trener u fitnes centru Ivan Vukas rekao je da je odaziv u teretanama u ponedjeljak bio dobar, ali ističe da će trebati vremena da se daju ozbiljnije usporedbe. Naglasio je kako su se i prije držali propisanih mjera. Državni tajnik Ministarstva rada Dragan Jelić rekao je da je blago popuštanje dobar put.

U mreži Prvog: Dražen Biljan, Ivan Vukas

U mreži Prvog: Dražen Biljan, Ivan Vukas

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

'Ako budu dalje padali brojevi, znači da smo epidemiju uspjeli zadržati u normalnim uvjetima. Nismo očekivali da će netko tko otvori 15. veljače odmah moći zaraditi za plaće svojih konobara ili trenera, zato Vladine mjere ostaju nepromijenjene i za veljaču, bez obzira koliko zarade otvaranjem. Ministar Marić je rekao da obročne fiksne mjere za veljaču ostaju nepromijenjene, svi koji su zatvoreni i imaju pad veći od 60 posto moći će ih dobiti', poručio je Jelić.

'Ušli smo u 12. mjesec otežano poslujući. Barovi su zatvoreni pet mjeseci, važno je da mjere ostanu na snazi dok ne prodišemo', poručio je Biljan, dodajući da su u novu godinu ušli s više od 1100 zatvorenih objekata.

'To je frustrirajuća informacija, na ovaj način se ne može preživjeti. Više od 40 posti tvrtki čija je domicilna djelatnost ugostiteljska je u blokadi. Unazad 100 dana više od 600 kolega ušlo je u blokadu', dodao je Biljan.

Izvor: tportal.hr/Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.