TRGOVAC ORUŽUJEM ZGROŽEN! ‘Rafale je velika greška: Mene je sram da mi toliko ne znamo!’

24.11.2021. 17:30:00

Hrvatski stručnjak za trgovinu oružjem Zvonko Zubak gostovao je na N1 televiziji gdje je oštro kritizirao nabavku francuskih vojnih aviona.

On smatra, kako je riječ o potpuno promašenoj investiciji te da je takva malena eskadrila u borbenom smislu zanemariva.

Upozorava kako Hrvatska nema dovoljno sredstava ni osoblja za održavanje tih zrakoplova, a da joj pritom ostali rodovi vojske nemaju apsolutno ništa.

“Što se tiče kupnje zrakoplova, ona je trebala biti ranije, da smo odmah nakon Domovinskog rata išli s njom. Tako bismo imali dobre pilote, dobar kadar, ovako kupujemo 5. generaciju. Što se tiče osoblja, mi nemamo dovoljno osoblja da mogu raditi na MIG-21, a kamoli da mogu prijeći na ovu modernu generaciju. Ja ne vidim potrebe da se baca milijardu i 500 pa čak i 700 milijuna, nije to samo 900 milijuna”, rekao je Zubak.

Foto: Pixabay

Upozorava, kako zrakoplovstvo bez podrške ne znači ništa i da je riječ o bačenom novcu.

“Ovo je preskupo i za jedan Japan i za puno veće zemlje nego što smo mi. Mi s tim avionom nemamo što raditi kod nas i od njegovih mogućnosti mi ćemo koristiti od 5 do 10%, ako kupujemo takav zrakoplov da koristimo 5 do 10% pitam se što naša Vlada radi i tko im je to savjetovao. Zrakoplovstvo bez podrške sa zemlje nema nikakve vrijednosti. Nije bitno što će kupiti Srbija to nas ne treba zanimati. Bacamo millijardu i 700 milijuna, ja bih volio vidjeti što smo mi to kupili”, rekao je.

Zubak kaže kako Hrvatska ni ne zna što se točno kupuje i da bi bilo bolje da uzmemo četvrtu generaciju i da nam daju uz to raketne brodove.

Foto: Pixabay

Smatra da je riječ o odličnim zrakoplovima za koje nemamo kompletnu podršku.




“Oni jesu dobri, ali oni nama uopće takvi nisu potrebni. Što ćemo mi s njima napadati? Zbog čega smo ih kupili? Ako smo ih kupili za napade, onda smo s njima nemoćni za bilo koji napad. Da bi napadali sa 7 MIG-ova morate imati najmanje 24 zrakoplova, morate imati iznad njega tko će ga navoditi, morate imati dobre projektile da mu daju podršku. Ako kupujemo za dolje, za Krim, onda smo stvarno stupid”.

Foto: Pixabay

“Mene je sram”

Ministra je nazvao dangubom koja ne zna ništa o svom poslu. Stao je i na stranu predsjednika Milanovića kada je riječ o sukobu koji traje već nekoliko tjedana. Zubak misli da se ministar nema što tako postavljati na predsjednika.

“Neka danas sjednu i sutra i neka naprave bolji dogovor jer ovaj je potpuno pogrešan. Imamo još dva voda vojske koji nemaju ništa. Ne znam što radi ministar, ne znam je li dorastao ovoj funkciji, ja mislim da nije. Čovjek nikad u životu ništa nije radio osim što je dangubio, a sada se ponovno nameće, dangubi, i ponovno se pravi pametan, a zna da malo zna i onda ga se pusti da se svađa s predsjednikom države, što ne smije biti”, zaključuje on.

“Današnji ministar nije dorastao funkciji i mislim da bi bilo puno bolje da ga Plenković smijeni prije Macrona. Ovaj posao je promašen, mene je sram da mi toliko ne znamo što danas i sutra ne znamo. Ovo nije njihov novac, ovo tuđi novac. Mi ne smije znati koliko će koštati”, rekao je.

Izvor: dnevno.hr/Foto:Pixabay

Izvorni autor: N.K.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.