Tri moguća scenarija za novu školsku godinu. U školu svi, neki ili nitko

17.07.2020. 10:02:00

U školu svi, neki ili nitko. To su sve mogući scenariji za jesen koji će dočekati novog ministra. Ako se pita učitelje žele više razgovora.

“Komunikacija sa strukom, oni najbolje znaju kakva je situacija u učionicama i kako je raditi s učenicima online. Scenariji moraju biti spremni na vrijeme. Ne smije se dogoditi da se upute šalju dva ili tri dana prije nastave”, rekla je Ana Tuškan iz Sindikata hrvatskih učitelja, objavio je RTL.

Blaženka Divjak novom ministru u nasljeđe ostavlja tri moguće opcije.

Prvi, i kako stvari stoje najmanje izgledan je nastava uživo. Svi se vraćaju u škole i na visoka učilišta, učenje na daljinu po potrebi. Za pojedine skupine učenika moguća nastava na daljinu.

Učenici žele biti u kontaktu s onima koji ih uče, pokazala je anketa i u jednoj zagrebačkoj srednjoj školi.

Drugi scenarij je mješoviti model nastave.

“Nećete vjerovati da je hrpa učenika napisala da žele da barem pola nastave tjedno bude uz aplikaciju da mogu vidjeti nastavnika. A posebno od STEM područja da mogu postaviti pitanja. Jer pojasniti neko gradivo iz matematike, neku jednadžbu iz fizike bez potpitanja je nemoguće”, rekao je ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimira Preloga Zlatko Stić.

Ako ne budu svi mogli u škole, drugi scenarij je mješoviti model nastave. Sudjelovanje u nastavi od kuće, a prioriteti će ipak u školu. Primjerice učenici od prvog do četvrtog. Moguće da idu i ostali uz izmjenu: tjedan škola, tjedan doma. U škole bi mogli i završni razredi srednjih škola kao i sve aktivnosti koje je teško izvesti na daljinu.

Poštivanje epidemioloških mjera 

Zlatno pravilo za sve koji budu u školama je poštivanje epidemioloških mjera.

“Znači za sada kakva situacija je da se razmatra da će oni pak ići u škole. No, ako to ne bude moguće mi definitivno moramo ojačati kapacitet CARNET-a i analiza alata da se samo stavi izvještaj i kvačica evo ovo sam uveo”, rekla je Tuškan.

U novoj školskoj godini stiže i 110 tisuća novih tableta i 27 tisuća računala za učitelje.

Stić je rekao kako Internet treba biti dostupan svim nastavnicima. Kako će sve izgledati, čekaju odgovore Stožera.

“Za sada maske na prijemnim ispitima nisu bile obavezne unutra na državnoj maturi, a u dućanu su obavezne. Je li problem učionica 26 učenika i nastavnik ili nije problem. Prema tome će donijeti odluku, mi ćemo provesti ono sto netko donese”, rekao je Stić.

Treći scenarij je nastava na daljinu.

Treći scenarij je nastava pretežito na daljinu. I to već od rujna. Već postoje smjernice, preporuke i upute, ali ih je potrebno revidirati kao i prilagoditi opterećenja baš svih učenika.

Kako će polagati ispite itekako zanima i studente. Od novog ministra imaju očekivanja.

Škola za život, život s koronavirusom. Sve to od jeseni samo je dio zadataka za novog ministra, objavio je RTL. 

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Thinkstock

Izvorni autor: Sanja Plješa

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.