Tribina Hrvatske povijesne istine u Puli 6.studenog 2023.

03.11.2023. 08:32:00

U ponedjeljak 6.11 2023. u 19 h u dvorani ispod crkve Sv. Ivan Krstitelj, Pula, udruga KRIŽ prvi put se predstavlja javnosti organiziranjem tribine pod naslovom Hrvatske povijesne istine, uz predstavljanje istoimene knjige Tihomira Dujmovića i Udruge za promicanje povijesnih istina!
Napominjem da će na tribini sudjelovati i Igor Vukić , novinar, politolog, publicist i istraživač. Predsjednik Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. ( nije bilo sigurno da će moći doći kada su se tiskali plakati )
Udruga Križ osnovana je radi vraćanja velikog kamenog križa, na kružnom toku zvanom Križ, na Proštini, koji su 1918.godine, postavili internirci iz Moravske, u znak zahvalnosti što su se živi vratili svojim kućama.
Austro-ugarska vojna komanda je 1915.godine odlučila, radi zaštite od ratnih operacija, stanovništvo Južne Istre, njih oko 60 000 prisilno evakuirati u Moravsku, Češku i Južni Tirol.
Uslijed teških uvjeta života, zime, bolesti i gladi oko 10 000 ljudi je umrlo, najviše djece. Među interniranim je bila i moja prababa kojoj je tamo umrlo dvoje djece.
Povjesničar Andrej Bader je u svojoj  knjizi Zaboravljeni egzodus 1915. – 1918.,opisao  teško stradanje stanovništva sela Medulina, Ližnjana i Premanture, a nije obuhvatio stanovništvo Proštine.
Općine Medulin i Ližnjan su u  šumici na granici između dviju općina 12. lipnja 2015.godine postavile  „Spomenik Egzodusu 1915. – 1918.“. Spomenik na Libori, uz Ližnjansku cestu je stalno podsjećanje na taj prisilni egzodus Istrana koji je znatno utjecao na demografiju Istre, jer se teško oporavljala od izgubljenih 10 000 života.
Upravo zato stanovništvo Proštine želi obnoviti križ koji je u spomen na taj egzodus bio postavljen.
Za postavljanje križa potpisalo je 104 obitelji sa Proštine.
Pored Križa biti će predstavljene i druge zanimljive teme, o Nikoli Tesli, Jasenovcu, spašavanju djece u 2.svjetskom ratu, komunističkoj represiji prema Katoličkoj crkvi i zaslugama Katoličkog svećenstva Istre za očuvanje hrvatskog identiteta Istre i njenog pripajanja”matici Hrvatskoj”
Dobrodošli svi zainteresirani!
U ponedjeljak u 12h gostujemo kod voditelja i urednika Elvisa Milete na HRT, radio Pula!
Lili Benčik

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Liljana Benčik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.