TUĐMAN ’96. DOŠAO U VUKOVAR I ŠOKIRAO SRBE: ‘Došlo je vrijeme da se opredijelite za Hrvatsku’

03.12.2021. 20:00:00

Nakon petogodišnje okupacije, mučenja, ubijanja i progona Hrvata iz Vukovara i okolice, te nakon brojnih neprospavanih noći, tjeskoba i izgubljenih nadanja, 3. prosinca 1996. dogodio se jedinstven događaj novije hrvatske povijesti.

Toga dana je, naime, tadašnji predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman, po prvi puta nakon pada grada – posjetio Vukovar.

Da će se hrvatski predsjednik u grad potpuno opustošen od Hrvata spustiti vojnim helikopterom, znali su samo malobrojni, no ubrzo je ova vijest u svjetskim medijima postala broj jedan.

Ono što je tada izjavio dr. Franjo Tuđman, kod srpskih je predstavnika izazvalo pravi šok:

“Moj dolazak ovdje je znak hrvatskim prognanicima da će se sigurno ubrzo ovdje vratiti, a isto tako to je znak srpskom stanovništvu da je došlo vrijeme da se opredijele za hrvatsku državu”, jasno je kazao Tuđman okupljenima koji su sve do tada živjeli u uvjerenju da će Vukovar zauvijek ostati “srpski”, a koji su nakon njegove najave o povratku Hrvata ostali u nevjerici.

Tuđmanov dolazak bio je važan događaj u procesu mirne reintergracije Podunavlja koja je dogovorena u Daytonu odmah nakon VRO Oluja.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto: Screenshot

Izvorni autor: 7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.