Turisti na Korčuli iznenađeni patriotizmom: ‘Pitaju nas tko su ratnici s murala’

12.08.2023. 10:50:00

Stanovnik Korčule koja vrvi stranim turistima, kaže kako ih osim ljepote bistrog mora i netaknutog pejzaža posebno intrigiraju brojni murali posvećeni herojima iz Domovinskog rata:

“Murali se nalaze praktički u centru, a posvećeni su francuskom dragovoljcu Jean Michel Nicolieru, Blagi Zadri, Mili Dedakoviću Jastrebu, Andriji Mariću, Marku Babiću, Ivanu Anđeliću a uz heroje Vukovara također je oslikan i Vodotoranj”.

Foto: Privatna arhiva
Turisti puni pitanja

Naš čitatelj s Korčule kaže kako su strani turisti vrlo zainteresirani za ljude s murala:

“Zastajkuju, fotografiraju i pitaju o čemu se tu radi. Zanima ih poveznica Vukovara i Korčule, pa su mnogi iznenađeni kad čuju za zbivanja iz 1991. godine.”

Foto: Privatna arhiva

Inače, na razini Korčule i zapadnog dijela Pelješca u vrijeme Domovinskog rata ustrojene su i djelovale Postrojbe obrane tadašnje Općine, Mornarički odredi i Domobranska bojna Korčula. Nakon obrane Korčule i Pelješca, ratni put nastavile su 1993. i 1994. na Južnom bojištu i završile u listopadu 1995. godine.

Foto: Privatna arhiva
Korčulani sudjelovali u poznatoj pomorskoj bitci

Jedna od najznačajnijih bitaka na tom području nazvana je “Boj u Korčulanskom kanalu” koji se dogodio 16. studenog 1991. godine. Ova čuvena pomorska bitka između snaga Hrvatske ratne mornarice (HRM) i znatno nadmoćnijih snaga Jugoslavenske ratne mornarice (JRM) u Korčulanskom kanalu 16. studenog 1991. godine. Tada su topnici i drugi pripadnici Mješovitog odreda mornaričkog pješaštva Korčula – Pelješac u pomorskoj bitki dobili jednu od presudnih pobjeda na moru u Domovinskom ratu. 

Foto: Privatna arhiva

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Snježana Vučković/Foto: privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.