TUŽNA ISTINA “Uskok i naše institucije nisu obavile posao, Ured europskog tužitelja jest”

13.11.2021. 10:45:00

Točka na tjedan, politički magazin N1 televizije, od nedjelje 14. studenoga pojačava se urednicom i voditeljicom Milom Moralić. Uz Milu na uredničko-voditeljskoj poziciji i dalje ostaje autorica emisije Nataša Božić. Moralić i Božić bile su gošće Novog dana.

Svega nekoliko mjeseci trebalo je novom Uredu europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj do prvih konkretnih rezultata – prva uhićenja i to odmah velike ribe, bivša HDZ-ova ministrica Gabrijela Žalac i ravnatelj važne Agencije. Kada je u pitanju javni novac, ništa se ne prepušta slučaju.

Božić je prokomentirala jučerašnji istup ravnateljica USKOK-a Vanje Marušić, koja je u videoporuci odgovorila na upite vezane uz postupanje USKOK-ova Odjela delegiranih europskih tužitelja u aferi softver. “Nju i Uskok pogodilo je kako Uskok i naše institucije nisu obavile posao dok je Ured europskog javnog tužitelja to učinio,”, rekla je urednica TNT-a.

“Imamo visokoprofilni slučaj, visoko profilnu bivšu HDZ-ovu ministricu, u kojem je nacionalno tijelo – Uskok i DORH – dvije godine provodilo istragu. U jednom trenutku je europsko tijelo odlučilo da se ide u akciju. Ostaje pitanje jesu li mogli sami dovesti do uhićenja. Važno je da se sada objasni nadležnost tko u kojem trenutku treba što raditi jer to u javnosti ostavlja dojam utjecaja na pravosuđe. I najvažnije, potpada li to europsko tijelo na bilo koji način pod utjecaj policije i pravosuđa”, nadovezala se Moralić.

Gošća sutrašnjeg TNT-a je Tamara Laptoš, nekadašnja ravnateljica USKOK-a, danas na čelu Ureda zbog kojeg mnogi u Hrvatskoj vise neće mirno spavati. Moralić poručuje kako je izuzetno važno da tužitelji govore u javnom prostoru o generalnim stvarima poput nadležnosti, funkcioniranja, načinu na koji se jamči neovisnost tužitelja, istaknuvši da sutra od nje očekuje da objasni sve te pojedinačne stavke.

“Ovo je prvi slučaj europskog tužitelja u Hrvatskoj s tako efektnom akcijom”, dodala je Božić.

Politički magazin N1 televizije sutra dobiva pojačanje. Naime, Nataši Božić pridružit će se Mila Moralić.

“TNT je zahtjevan, profesionalno veliki izazov, svim srcem sam ga gurala punih pet godina. Treba ga unaprijediti da tu dođe još jedna pametna glavica”, rekla je Božić.

“Skromno ću reći da Nataša radi odličan posao na N1 televiziji. Vrlo je teško i izazovno, nakon što se sve odvrti u nedjelju dati tu ‘točku na tjedan’. Unijet ću svoju energiju, tvrdoglavost i upornost u pronalaženju odgovora”, nadovezala se Moralić.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.