Tužno sjećanje za Bjelovar: Obljetnica pokopa 18-orice hrvatskih branitelja ubijenih u Kusonjama

05.02.2023. 11:51:00

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća na bjelovarskom novom groblju Borik, a nakon toga i svetom misom zadušnicom u Katedrali Sv. Terezije Avilske, u nedjelju, 5. veljače, obilježit će se 31. obljetnica ukopa 18 hrvatskih branitelja muškaraca ubijenih u Kusonjama na Malu Gospu, 8. rujna 1991. godine. 

Obljetnicu najvećeg ukopa u bjelovarskoj povijesti i ove godine organizira Udruga obitelji poginulih branitelja Domovinskog rata RH Kusonje 91-93 i Bjelovarsko-bilogorske županije na čelu s predsjednikom Ivanom Dukićem.

Upravo se on u jednom emotivnom razgovoru s novinarom Regionalnog portala Bjelovar.live prisjetio tih teških dana.

”Bolni jecaji odzvanjaju dvoranom…”

Ivan Dukić, brat mučki ubijenog hrvatskog branitelja Marijana Dukića u Kusonjama

– Na datum 5. veljače prisjećamo se ukopa 18 hrvatskih branitelja ekshumiranih iz prve masovne grobnice u Domovinskom ratu. Uz pomoć iskrenih domoljuba locirana je, a potom i ekshumirana tijela iz masovne grobnice te potom prevezena na sudsku medicinu u Zagreb gdje je izvršena identifikacija tijela žrtava. Dana. 4. veljače 1992. godine, posmrtni ostaci žrtava izloženi su u sportskoj dvorani. Bili su to izuzetno teški dani, posebno za obitelji žrtava. Dolazimo u dvoranu gdje je izloženo 18 lijesova i na svakom od njih hrvatski stijeg s križem ispred. Odzvanjaju bolni jecaju majki i očeva, udovica, djece, rodbine, braće, sestara… Nepregledne kolone građana koji su se došli oprostiti od svojih junaka, lagano se krećući, u tužnoj koloni, sa suzama u očima i nevjericom. da, s nevjericom jer sve do tada smo se nadali da postoji šansa da su živi. Tu je, nažalost, nadi bio kraj – prisjetio se Dukić.

Misu zadužnicu vodio je kardinal Franjo Kuharić

Nažalost, stigao je tužan i bolan dan ukopa. Dan kada su hrvatski vitezovi trebali biti predani svetom hrvatskom tlu i vječnosti.

-Tog dana na Boriku se okupilo oko 20 tisuća ljudi. Ponovno suze, jecaji, jauci. Misu zadušnicu vodio je pokojni nadbiskup Franjo Kuharić koji je u svojoj propovijedi nastojao naći riječi utjehe za obitelji, ali jednostavno emocije obitelji su bile velike. I neutješne. Najveće bogatstvo čovjeka je dati život za bližnjeg svog ili svoje, a oni su svoje bogatstvo ostavili za nas. Kako im tu ljubav vraćamo, zapitajmo se dragi sugrađani. Jasno nam je svima da se naša mladost nije borila za ovakvu državu u kojoj njihova djeca moraju tražiti posao u inozemstvu, dok su nečija djeca s druge strane uhljebljena u državnim i gradskim firmama, institucijama… Žalosno – kazao je Dukić

Ovim putem poziva sve sugrađane da kao nekada u zajedništvu i dostojanstvu u nedjelju, 5. veljače, dođu u 10 sati na groblje Borik gdje će se dostojanstveno obilježiti 31. godišnjica ukopa 18 hrabrih hrvatskih branitelja koji su ”Zastali u vječnosti, ljubeći oltar Domovine” .

Izvor: Bjelovar.live

Izvorni autor: ika/Foto: snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.