Tvrđava Imperial na Srđu – mjesto s kojeg je 1991. obranjen Dubrovnik

06.02.2021. 12:39:00

Upravo uoči slavlja svetoga Vlaha, zaštitnika Dubrovnika, odjeknula je vijest da je Općinski sud u Dubrovniku uknjižio brisanje prava koncesije na tvrđavi Imperial na Srđu, simbolu obrane od srpsko-crnogorske agresije 1991., koje je tvrtka Razvoj golf stekla na temelju ugovora sklopljenog s Gradom Dubrovnikom 2009. godine.

Time se tvrđava na Srđu vratila u ruke Grada Dubrovnika, a Muzej Domovinskog rata, koji se nalazi u njezinom prostoru, konačno može očekivati bolje dane. Muzej, koji svojim radom čuva uspomenu na najteže vrijeme u dubrovačkoj povijesti, još od samog osnutka suočava se s problemom neadekvatnih uvjeta u prostorima tvrđave pa je tako u zimskim danima, primjerice, učestalo prokišnjavanje prostora, zbog čega pojedini predmeti ne mogu ni biti izloženi.

Tvrđava Imperial je u Domovinskom ratu, kada je Dubrovnik bio pod opsadom, bila zadnja točka obrane s koje su malobrojni i slabo opremljeni branitelji nadljudskim snagama uspjeli zaustaviti višestruko nadmoćnije agresorske snage. Zbog toga je tvrđava i danas simbol herojstva i obrane u Domovinskom ratu te ima veliku identitetsku i emocionalnu vrijednost za branitelje, ali i za sve Dubrovčane i Hrvate.

Tvrđava i danas ima nemjerljivu važnost za Grad

Dubrovnik je od listopada 1991. bio u potpunom okruženju. Okupirano je Dubrovačko primorje, Rijeka Dubrovačka, Konavle i Župa Dubrovačka te je sa svih kopnenih strana grad bio okružen i napadan. U rukama hrvatskih branitelja bila je još jedino tvrđava na Srđu. S morske pak strane Dubrovnik je bio napadan neprijateljskim topovnjačama. U tim je danima neizmjeran značaj imao Odred naoružanih brodova koji su se kradomice provlačili između neprijateljskih brodova i odlazili u slobodan dio Hrvatske, odakle su snabdjevali grad prijeko potrebnom hranom, lijekovima, naoružanjem…

Najteži i ključan trenutak bitke za Dubrovnik odigrao se 6. prosinca 1991.

Toga dana u 5.40 započeo je napad na tvrđavu Imperijal na Srđu. U tvrđavi su se nalazili malobrojni, slabo naoružani branitelji, kojih je, nasuprot dobro opremljenim jedinicima JNA i paravojnim postrojbama, bilo oko 20 puta manje. Napadači su došli sve do same tvrđave Imperijal, te u jednom trenutku uspjeli stupiti na taracu tvrđave. U bezizlaznom položaju, branitelji koji su se nalazili u tvrđavi dojavili su onima iz grada da otvore vatru prema njima. Agresor se tada povlači, ali je svoj bijes zatim iskalio nad samim Gradom, kojeg je do kraja dana žestoko bombardirao. Samo na Stari Grad palo je preko 2.000 granata, iako su gradske zidine i ostali spomenici nulte kategorije bili propisno obilježeni bijelim barjacima UNESCO-a. Fotografije Grada u plamenu obišle su svijet i javnosti jasno pokazale karakter rata koji je bjesnio u Hrvatskoj.

Podsjetimo, u srijedu, 3. veljače, objavljeno je da je općinski sud u Dubrovniku rješenjem br. Z-112/21 od 02.02.2021., izbrisao upis iz teretovnice z.ul. 2065 k.o. Dubrovnik, koji je glasio:

“Na temelju Ugovora o koncesiji od 25.03.2009. solemniziranog po javnom bilježniku pod br. ov. 675/09, osniva se pravo koncesije na nekretnini u vlasništvu Grada Dubrovnika i to na č.zgr. 2439/1 u (ukupne površine 18899 m²) u z.ul. 2065 k.o..Dubrovnik. Koncesija se daje na vrijeme od 30 godina, počevši od dana kada je koncesionar počeo obavljati djelatnost, sve na korist: “RAZVOJ GOLF” d.o.o. (OIB: 72710846070)”.

Kako prenose mediji, sada su se stekli uvjeti za raspisivanje novog javnog natječaja za davanje u koncesiju tvrđave ‘Imperial’ na Srđu.

Za nadati se je da će sada dugoočekivana obnova biti provedena.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: Mihaela Tikvica/Foto: Facebook/Muzej Domovinskog rata Dubrovnik

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.