U aferu ‘brodovi’ upleo se DORH! Brodogradilište: ‘Da je MORH na vrijeme platio, mogli smo napraviti 50 brodova’

29.06.2023. 19:19:00

Na zatvorenoj sjednici Odbora za obranu Hrvatskog sabora načeta je tema projekta opremanja Hrvatske ratne mornarice obalnim ophodnim brodovima koji je istaknut kao projekt od strateške važnosti za Republiku Hrvatsku. Tako se doznalo da je od potpisivanja osnovnog Ugovora 2014. godine vrijednog 431.285.916,75 kn s PDV-om, do danas potpisano pet izmjena i dopuna Ugovora koje su se odnosile na dinamiku gradnje.

Međutim, tom se prigodom ministar obrane Mario Banožić požalio na lošu suradnju sa Brodosplitom.

“U ovom trenutku Ministarstvo obrane radi zajedno sa županijskim državnim odvjetništvom i ostalim institucijama s ciljem iznalaženja rješenja u interesu Republike Hrvatske. Od Brodosplita tražimo već više od pola godine pisanu izjavu imaju li tehničke i druge mogućnosti završiti”.

MORH: “Do 2018. trebali su isporučiti pet brodova, a isporučen je samo jedan”

Banožić je kazao kako to nije ništa drugačije od izjave koju su predali 2014. i na osnovu koje su bili odabrani kao izvođač ovog posla, pa dodaje: “Iz Brodosplita izbjegavaju cijelo vrijeme jasno i nedvosmisleno u pisanoj formi potvrditi nam imaju li sposobnost završetka posla, a to je osnova za bilo kakav daljnji pomak u realizaciji projekta”.

Naime, MORH podsjeća kako su ispunili sve financijske obveze definirane Ugovorom, gradnja brodova se nadzirala, a sve zapisnike o provedbi Ugovora obje strane su usuglasile, nakon čega je u potpunosti provedeno plaćanje računa. “Međutim graditelj, tvrtka Brodogradilište specijalnih objekata d.o.o., iako je sukladno važećem Ugovoru o gradnji iz 2014. do kraja 2018. godine trebala isporučiti pet obalnih ophodnih brodova za ugovorenu cijenu od 396.094.250,00 kuna s PDV-om, u tom je roku isporučila samo jedan brod”, tvrde iz MORH-a.

Bit će posla i za DORH

U sve se sada upleo i DORH i to zbog upisa Brodosplita kao vlasnika brodova, a iz MORH-a objašnjavaju: “Nadležno državno odvjetništvo pokrenulo je spor na sudu radi njegovog poništenja, a na inicijativu Ministarstva obrane stavljena je zabilježba na upis Brodosplita kao vlasnika brodova, kako bi se onemogućilo bilo kakvo raspolaganje njima”.

No, iz Brodosplita odlučno demantiraju izjavu ministra obrane koju nazivaju “neistinitom”, a u kojoj je izrečeno da Brodosplit odbija dostaviti izjavu o financijskim i tehničkim mogućnostima koja je, tvrde, već nekoliko puta pismeno i usmeno zatražena od Tomislava Debeljaka.

“Ministarstvo obrane RH je zatražilo izjavu o financijskim i tehničkim mogućnostima Graditelja dopisom od 9. prosinca 2022. Na isti dopis Graditelj je izjavu poslao dopisom od 14. prosinca 2022. Nakon obmanjivanja javnosti od strane ministra da još nismo poslali izjavu, šaljemo je još jednom 3. travnja 2023. kojom izjavljujemo i dokazujemo svoju financijsku i tehničku sposobnost”, stoji u priopćenju uprave Brodosplita.

“Da smo bili složni, mogli smo napraviti 50 brodova”

U nastavku kronološkim slijedom, iz Brodogradilišta nabrajaju:

“Ministarstvo slijedećim dopisom od 16. svibnja 2023. ponovno traži izjavu. Na isti dopis Graditelj odgovara dopisom od 22. svibnja 2023. kojim ponovno izjavljuje i dokazuje svoju financijsku i tehničku sposobnost. Te završno, ministar svojim dopisom od 01. lipnja 2023. ponovno traži dostavu izjave. Graditelj dopisom od 7. lipnja 2023. po četvrti puta dostavlja izjavu o financijskim i tehničkim sposobnostima.”

Iz Brodogradilišta kažu kako punih osam godina aktivno guraju investitora kako bi se brodovi što prije izgradili: “Da smo složni i brzi već je 50-ti brod trebao izaći kao izvozni proizvod na kojem država najviše zarađuje. Potpuno spremni jedva čekamo završetak brodova sukladno zakonima RH”, zaključuju na kraju.

MORH ponovno reagirao!

No, nastavno na objavljeno priopćenje od strane Brodosplita, u ovom se ping-pongu ponovno se javio MORH koji kaže da je “ponovo izneseno niz neistinitih tvrdnji i pogrešnih interpretacija činjeničnog stanja”:

“Ističemo pritom kako Ministarstvo obrane kao Naručitelj cijelo vrijeme ima pozicionirana financijska sredstva u državnom proračunu u skladu s odredbama Ugovora i njegovih izmjena i dopuna. No, Graditelj nije izvršio preuzete obveze i time nije mogao ni fakturirati račune kao preduvjet za naplatu već pozicioniranih financijskih sredstava Ministarstva obrane za realizaciju Ugovora”

Dodaju i kako je Ministarstvo obrane nastavilo komunikaciju s Brodosplitom, a sve kako bi se navedeni Ugovor izvršio u interesu Republike Hrvatske i Ministarstva obrane:

“Kako bi se uvjerili u mogućnost nastavka gradnje obalnih ophodnih brodova od Graditelja je više puta zatražena potvrda tehničke, financijske i stručne sposobnosti Graditelja. Graditelj je MORH-u odgovarao kako posjeduje sve potrebne sposobnosti za nastavak gradnje brodova, no bez dostave jasne Izjave i dokaza. Ministarstvo obrane i 1. lipnja 2023. godine od Graditelja je zatražilo da ponovo dostavi Izjavu i dokaze da posjeduje zahtijevanu tehničku, stručnu i financijsku sposobnost. Naime, riječ je o Izjavi koju je Graditelj već jednom morao priložiti u postupku javne nabave 2014. godine, a kada je odabran kao Graditelj. I u ovom slučaju, Brodosplit je MORH-u dostavio nejasnu izjavu, odnosno ne na način na koji je to MORH kao Naručitelj tražio”, zaključuju iz MORH-a dopis.

Izvor: dnevno.hr/Foto:fah

Izvorni autor: Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.